'Fahri hasta hakları müfettişliği' sistemi geliyor

Haber Giriş : 07 Ekim 2005 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, hasta haklarının denetlenmesi amacıyla fahri hasta hakları müfettişliği sistemi getirdi. Bu doğrultuda birçok üniversitede, gönüllüler için sertifika programı başlatıldı

TÜRKİYE, fahri trafik müfettişlerinin ardından bu kez de fahri hasta hakları müfettişleri ile tanışmaya hazırlanıyor. Gönüllüler arasından seçilecek kişiler belirli bir eğitimin ardından, fahri müfettiş olarak hasta hakları için mücadele edecekler. Sistem, Avrupa Birliği çalışmaları arasında önemli bir adım oluşturacak.

Sağlık Bakanlığı, Hasta Hakları Yönergesi doğrultusunda hasta haklarının denetlenmesi amacıyla fahri hasta hakları müfettişliği sistemini oluşturuyor. Bu amaçla birçok hastane ve üniversitede gönüllülerin hasta hakları konusunda eğitilmeleri amacıyla sertifika programı düzenlenmeye başlandı. Hasta hakları alanında uluslararası ölçekte yaşanan gelişmeler, bu konuda artan toplumsal ihtiyaçlar nedeniyle oluşturulan programlarda, hasta hakları konusunda bilgilenmek ve bu alanda mücadele etmek isteyenlere eğtiim veriliyor. Kurslara en az ön lisans düzeyinde eğitim almış, insan ilişkilerinde başarılı, çalışmaya istekli ve gönüllü kişilerin katılmaları öngörülüyor. Sözkonusu programlarda hastalara verilen derslerden bazıları şöyle:

Hasta haklarını tanımlamak, gerekçesi, tarihçesi ve anlamı

Hasta haklarıyla ilgili uluslar arası literatür, sözleşme ve uygulamalar.

Sunum teknikleri, yetişkin eğitimi

Hasta haklarıyla ilgili bilgi kaynaklarını ve ulaşma yollarını gösterme

Sağlık kurumları ve organizasyonları hakkında temel bilgi

Hasta-sağlık çalışanı ilişkisi modeleri, yaşanan sorunlar

Sağlık çalışanlarının görev, yetki ve sorumlulukları

Hasta haklarının normatif dayanaklarını, hukuki çerçevesi

Hasta haklarıyla ilgili yasal düzenlemeler

Beden dili, sunum teknikleri, beden dili, hitabet sanatı.'

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber