Sosyal güvenlik reformu bekliyor

Haber Giriş : 07 Ekim 2005 12:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MF'nin önşartları arasında yer alan sosyal güvenlik reformuna ilişkin tasarının görüşüleceği tarih belirsizliğini koruyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF), birinci ve ikinci gözden geçirmeyi onaylamak için yasalaştırılmasını beklediği Sosyal Güvenlik Tasarısı'yla ilgili belirsizlik sürüyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki tasarının görüşülmesi için henüz bir tarih belirlenmezken, hazırlıkları süren iki yeni tasarı nedeniyle sürecin yıl sonuna kadar uzayabileceği belirtiliyor.

Hükümet, Meclis çalışmalarının başlamasıyla birlikte IMF'ye taahhüt edilen yasal düzenlemeleri tamamlamak için harekete geçti. Bankacılık Yasa Tasarısı, dün Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Ancak özellikle birinci gözden geçirmenin tamamlanması için yasalaştırılması beklenen Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı henüz gündeme alınmadı.

BU AY GÖRÜŞÜLMEYECEK
Komisyonun bu ayki çalışma programı içinde tasarının ele alınması bulunmuyor. Geneli üzerindeki görüşmelerin geçen yasama yılında tamamlandığı tasarının bu ay çıkarılamaması halinde Kasım ayından itibaren bütçe çalışmalarına yoğunlaşacak Meclis'te yasalaştırılması zor görünüyor.

Sosyal güvenlik kuruluşlarının tek çatı altında toplanması ve primsiz ödemelere ilişkin yeni tasarılara yönelik hazırlıklar da devam ediyor. 28 Eylül'de yapılan Sosyal Güvenlik Danışma Konseyi toplantısında iki tasarı, sosyal taraflarla tartışıldı.

Hükümet kanadından daha önce yapılan açıklamalarda bu iki tasarının da Meclis'te bekleyen sosyal güvenlik düzenlemesiyle paralel olarak yasalaştırılmasının söz konusu olabileceği belirtilmişti.

IMF YASANIN BİR AN ÖNCE ÇIKMASINI İSTİYOR
IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, gözden geçirme çalışmaları sırasında ziyaret ettiği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'na, sosyal güvenlik düzenlemelerinin bir an önce çıkarılmasını bekledikleri mesajı vermişti.

ntv

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber