İŞKUR 420 bin kişiyi işe yerleştirdi, 370 bin kişiyi meslek sahibi yaptı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Kasım 2012 17:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), geçen yıl 360 bin, bu yılın ilk 10 ayında 420 bin kişiyi işe yerleştirdi. İŞKUR Daire Başkanı Abdullah Taşaltun, 2012 yılının ilk 10 ayında 370 binin üzerinde kişiyi de meslek sahibi yaptıklarını söyledi. Taşaltun, ?2002 yılından beri uygulanan işsizlik sigortası kapsamında her yıl 400 bin kişiye işsizlik maaşı bağlıyoruz.? dedi.

İŞKUR İl Müdürlüğü'nün organizasyonunda düzenlenen İzmir 1. İstihdam Zirvesi Kültürpark'ta başladı. Zirvenin açılışında konuşan Daire Başkanı Taşaltun, istihdama ilişkin önemli veriler aktardı. 2012 Temmuz ayı verilerine göre işsizlik oranının yüzde 9,1'den 8,4'e düştüğünü kaydeden Taşaltun, işsiz sayısının da 186 bin gerileyerek 2,3 milyon kişi olduğunu söyledi. İstihdamda 545 bini son bir yılda olmak üzere 2,5 yılda 3,5 milyon kişi artış sağlandığı bilgisini veren Taşaltun, ?Türkiye'nin işsizlikle mücadelede önemli mesafe katettiğini görüyoruz. Bu tablonun oluşmasında, özellikle 2008 yılındaki genç ve kadın istihdamını teşvik edici uygulamaların katkısı büyüktür.? dedi. İstihdam fuarlarının da işsizlikle mücadelede önemli rol oynadığına işaret eden Taşaltun, şöyle devam etti: ?İş arayanlar, işverenler ve ilgili kurumları aynı mekanda biraraya getiren bu etkinlikler, yerel ekonomi ve istihdam ortamını güçlendiriyor. 2011 yılında 16 ilde bu şekilde etkinlikler gerçekleştirilirken 2012 yılının sonuna kadar istihdam fuarı düzenlenen il sayısı 25'e çıkacak. Amacımız, belirli büyüklüğü olan illerimizde bu etkinliği gelenek haline getirmek.?

Abdullah Taşaltun'un verdiği bilgilere göre İŞKUR'un 2003 yılında işe yerleştirdiği kişi sayısı 65 binken 2011'de 360 bin, bu yılın ilk 10 ayında 420 bine çıktı. İşgücü yetiştirme ve uyum programlarından yararlanarak meslek sahibi olanların sayısı ise 2008 yılında 30 binken 2009 ve 2010 yıllarında 210 bin, 2011 yılında 250 bin, 2012'nin ilk 10 ayında 370 binin üzerine çıktı. 2002 yılından beri uygulanan işsizlik sigortası kapsamında her yıl işsiz kalan ortalama 400 bin kişiye işsizlik sigortası bağlanıyor. İzmir'de de bu yılın ilk 10 ayında 7 bin 200 civarında işsiz, işgücü yetiştirme ve uyum programları aracılığıyla meslek sahibi oldu. İş arayan 10 bin kişi işe yerleştirildi. İşsiz kalan 2 bin kişiye de işsizlik ödeneği sağlandı.

?ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK YASALARI ORTAK KARARLA HAZIRLANIYOR'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Halil Etyemez ise hükümetin istihdama yönelik yaptığı düzenlemeleri anlattı. İş Kanunu çerçevesinde Sendikalar Kanunu'nun Meclis'ten geçerek iş hayatının hizmetine sunulduğunu kaydeden Etyemez, çalışma ve sosyal güvenlik konusundaki kanunların ortak kararlarla hazırlandığını söyledi. Hükümetin ekonomi alanındaki çalışmalarıyla işsizliğin yüzde 8'e gerilediğini vurgulayan Etyemez, birçok gelişmiş ülkenin işsizlik konusunda ciddi krizler yaşadığına dikkati çekti. Bakanı Yardımcısı Etyemez, şöyle konuştu: ?Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu da onaylandı. Sorunlarımız var ama iş hayatında çözüm konusunda irade ortaya koymak hükümetimizin önceliğidir. İnşallah alt işverenlik sorununu çözüp halkımızın hizmetine sunacağız. Bizim hedefimiz, paydaşlarımızın da çalışmalarımıza katılması ve çaba göstermesidir.?

İŞKUR İzmir İl Müdürü Kadri Kabak da her ay açıklanan işsizlik rakamları ve işsizlik sigortası başvuru sayısının, bütün ekonomi piyasaları tarafından yakından takip edildiğini belirtti. Müdürlük olarak yenilenen yapılarıyla işsizlik konusunu kamuoyunun gündemine daha fazla taşımak için İzmir 1. İstihdam Zirvesi'ni düzenlediklerini kaydederek, ?Birincisi düzenlenen bu zirve kapsamında İzmir'de yer alan işletmeleri, eğitim kurumlarını, sivil toplum kuruluşlarını, çalışanları ve iş arayanları, işini değiştirmek isteyenleri, çalışma hayatının tüm aktörlerini buluşturmayı amaçlıyoruz.? diye konuştu.

?ÜLKELERİN EKONOMİK GELİŞMELERİ İŞSİZLİK ORANIYLA ÖLÇÜLÜYOR'

İzmir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, iş arayanlarla işverenlerin taleplerinin birbiriyle uyuşmadığını söyledi. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, artık ülkelerin ekonomik gelişimlerinin işsizlik oranlarıyla ölçüldüğüne dikkat çekti. Konuşmaların ardından istihdam sağlama, kadın istihdamı yüksekliği ve mesleki kurs düzenleme kriterlerinde başarılı firmalara plaket verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber