GTO: Firmalar, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ilgili hazırlıkları başlatmalı

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Genel Sekreteri Halil Göçer, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 30 Aralık 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceğini, 10 ve 10?dan fazla çalışanı olan firmaların, kanunla ilgili ön hazırlık çalışmalarına biran önce başlaması gerektiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Kasım 2012 18:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GTO Genel Sekreteri Halil Göçer, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, iş sağlığı ve güvenliği adına bugüne kadar yapılanlar ve bundan sonra yapılacak olanların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarına bakıldığında büyük önem arz ettiğin belirtti. Göçer, SGK kayıtlarına göre, 2010 yılında meydana gelen 62 bin 903 iş kazası sonucu bin 444 işçinin hayatını kaybettiği ve 2 bin 85 kişinin ise iş göremez hale geldiğine dikkat çekti. Göçer, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

?Türkiye genelinde meydana gelen iş kazaları nedeniyle yaşanan can kaybı ve yaralanmaların yanı sıra işçiler 49 bin 878 gün hastanelerde tedavi görmüş. Bu nedenle iş göremezlik durumu da hesaba katıldığında, toplam kayıp iş günü sayısı 12 milyon iş günü olarak ifade edilmekte. Bu istatistiklere bakıldığında, iş sağlığı ve güvenliğinin ciddiyeti ve önemi bir kez daha anlaşılmaktadır. Dolayısıyla bu anlamda bugüne kadar yapılan ve önümüzdeki dönemde yapılacak olan çalışmalar büyük önem arz etmektedir.?

Açıklamasında, iş sağlığı ve güvenliği anlamında 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle yeni bir dönemin başlayacağına dikkat çeken Göçer, açıklamasını şöyle tamamladı: ?Az tehlikeli iş yerleri hariç, kamu dahil bütün işletme ve iş yerleri için İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu bu tarihte yürürlüğe girecek. Söz konusu kanuna göre işletmeler, yılda en az birer defa iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ile iş yeri hekimleri tarafından denetlenecek. Ayrıca, her işyeri için bir defa olmak üzere ?risk analizi' de yine işverenlerce yaptırılacak. Benzeri birçok uygulamada yeni kanunla yürürlüğe girecek. Bu sebeple firmalarımız, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili hazırlıklarını biran önce başlatmalıdırlar. Konu ile ilgili olarak odamız çeşitli aralıklarla üyelerini bilgilendirme çalışmaları yürütmüş olup, bu konudaki çalışmalar önümüzdeki dönemde artarak devam edecektir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber