DHA muhabirleri çatışma bölgesinde

Şiddetli çatışmaların ardından önemli ölçüde muhaliflerin kontrolüne geçen Suriye'nin Haseki kentine bağlı Resulayn İlçesi'nde gerginlik devam ediyor.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 11 Kasım 2012 15:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DHA ekibi yer yer çatışmaların sürdüğü Resulayn'da yaşananları görüntüledi. Gerginliğin halen sürdüğü ilçede muhalifler yol kontrolü yaparken, sınırın Türkiye tarafındaki Ceylanpınar'da oturanlar sık sık top patlamalarından dolayı tedirgin oldu.

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi'ne birkaç yüz metre uzaklıkta bulunan Suriye'nin Haseki kentinin Resulayn ilçesinde, geçen perşembe günü muhalifler ile ordu birlikleri arasında çatışmalar başladı. 2 gün devam eden şiddetli çatışmaların ardından Resulayn önemli ölçüde muhaliflerin kontrolüne geçti. İlçedeki kontrolün ele alınması ardından ordu birlikleri, ilçe merkezini hedef alan top atışları yapmaya başladı. Silah, havan, roket ve top seslerinin susmadığı ilçede yaşanan şiddet Ceylanpınar'da korku ve tedirginliğe yol açtı. İlçe sakinlerinin sınır hattındaki evleri boşalttığı Ceylanpınar'da okullar tatil edildi, polis araçları ve belediye hoparlörlerinden sık sık halka uyarı anonsları yapıldı.

DHA EKİBİ SINIRIN KARŞI TARAFINDA

DHA ekibi, Türkiye-Suriye sınır hattında geçen perşembe gününden bu yana süren gerilimin adresi olan Ceylanpınar ve Resulayn'ın nabzını tuttu. 40 bin nüfuslu Resulayn'da, binlerce kişi çatışmaların başlamasıyla birlikte evlerini terk edip Türkiye'ye sığındı veya daha güvenli olan diğer kentlere göç etti.

ÇATIŞMALAR YER YER DEVAM EDİYOR

Günlerce süren çatışmaların ardından muhaliflerin kontrolüne geçen Resulayn'ın iç kesimlerinde çatışmaların devam ettiği bildirildi. Silah seslerinin yer yer yankılandığı ilçede, tankçı birliklerinin top atışı da devam ediyor. Muhalif birlikler, halen bulundukları bölgeleri terk etmeyen ordu birliklerini hedef aldıkları ve Resulayn'a yakın noktalardaki bağlı karakollarda çatışmalarını sürdürdükleri ifade edildi.

TOP ATIŞLARI KORKUTUYOR

Gerginliğin sürdüğü Resulayn'da, muhalifleri ve ilçede yaşayanları en çok korkutan ise tankçı birliklerinin yaptığı top atışları oldu. Halen devam eden top atışlarının gürültüsü Resulayn'da büyük korkuya yol açıyor. Patlama sesiyle birlikte irkilen Suriyeliler güvenli alanlara kaçışırken, top atışlarının isabet ettiği noktalardan ise dumanlar yükseliyor.

DÖNÜŞLER BAŞLADI

Çatışmaların başlamasıyla birlikte Türkiye'ye kaçan Suriyeli'lerin bazıları da yeniden ülkelerine dönmeye başladı. Ceylanpınar'da askeri amaçla kullanılan Hudut Kapısı'ndan ülkelerine geçen Suriyeliler, burada kendilerini karşılayan muhalifler tarafından işlemleri yapıldıktan sonra evlerinin yolunu tutuyor. Ülkelerine dönen Suriyeliler, çatışmalar nedeniyle büyük korku yaşadıklarını ancak kontrolün muhaliflere geçmesiyle birlikte yeniden Resulayn'a döndüklerini ifade etti.

İLÇE MERKEZİ HAYALET KENT GİBİ

Nüfusu 40 bin olan Resulayn'da sokakların boş, kepenklerin ise kapalı olduğu görüldü. Çatışmaların başlaması ardından binlerce kişinin terk ettiği ilçede yaklaşık 10 bin kişinin kaldığı bildirilirken, bu kişilerin büyük bölümünün de dışarı çıkmaya korktuğu kaydedildi. Sokakların boş olduğu ilçede sadece temel ihtiyaçların karşılanabileceği işyerlerinin açık tutulduğu bildirildi.

RESMİ KURUMLAR YAKILIP, YIKILMIŞ

Özgür Suriye Ordusu'na bağlı muhaliflerin şiddetli çatışmaların ardından kontrolü ele geçirdiği Resulayn'da, resmi kurumların büyük bölümünün yanmış ve yıkılmış olduğu görüldü. Duvarları mermi izleri ile dolu olan resmi kurumların, büyük bölümünün roketatarlarla vurulan kısımlarının yıkıldığı dikkat çekti. İçindeki eşyanın tahrip edildiği alanları gazetecilere gösteren muhalifler, çatışmalardan geriye kalan Suriye bayrağı ve Esad posterlerini de yırtıp ayaklarıyla çiğnedi.

YERLER MERMİ DOLU

Günlerdir şiddetli çatışmaların yaşandığı Resulayn sokakları boş kovanlarla doldu. Muhalifler, günlerce süren şiddetli çatışmaların işareti olarak değişik silahlardan ateşlenen binlerce boş kovanı gazetecilere gösterirken, çatışmalar sırasında 70 civarında Suriye askerinin öldürüldüğünü, çok sayıda askerin de esir alındığını ileri sürdü.

MUHALİFLER ZAFERLERİNİ KUTLUYOR

Halen silah ve patlama seslerinin duyulduğu Resulayn'da muhalifler, kontrol ettikleri sokaklarda kendilerine destek verenlerle birlikte tekbir getirip zaferlerini kutluyor. Sık sık taraftarlarıyla bir araya gelen silahlı muhalifler, Özgür Suriye Ordusu lehine slogan atıyor. Zafer işareti yaparak, tekbir getiren muhalifler; Suriye'nin tamamen Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolüne geçene kadar mücadele edeceklerini ifade etti.

CEYLANPINAR'DA TOP SESLERİ TEDİRGİNLİK YAŞATIYOR

Çatışmaların yaşandığı Resulayn'da gerginlik devam ederken, Ceylanpınar'da ise tedirginlik yaşanıyor. Sık sık yaşanan patlama sesleri ile irkilen Türk vatandaşlar, hayatın normale döneceği günleri bekliyor. Sınır hattındaki evlerin halen boş olduğu ilçe merkezinde de az sayıda işyerinin açık olduğu görüldü. Zaman zaman yakın noktadan gelen patlama seslerinin ardından hoparlörlerden ve polis araçlarından vatandaşlara evlerinden çıkmamaları ve sınır hattından uzak durmaları yönünde uyarı anonsları yapılıyor. Yetkililer, geçen perşembe gününden itibaren eğitime ara verilen ilçede okulların açılıp açılmayacağının kararının yarın sabah verileceğini de kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber