Nijer, Elazığlı doktorlarla çifte bayram yaşadı

Yeryüzü Doktorları ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) organizasyonuyla Batı Afrika ülkelerinden Nijer'e giden Elazığlı gönüllü doktorlar, açlıktan ve kuraklıktan en çok etkilenen bölgede, bağışlarla sağlanan kurban etlerini yoksullara dağıtırken, aynı zamanda hastalıklarla boğuşan insanları tedavi etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Kasım 2012 15:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elazığ Özel Ufuk Tıp Merkezi Genel Cerrahı Dr. Saim Berçin, Kurban Bayramı öncesi yapılan bağışlar sayesinde Nijer'de yoksulların yüzlerinin güldüğünü söyledi. Afrika'da adeta çifte bayram yaşandığını belirten Dr. Berçin, şöyle dedi: "'Yeryüzü Doktorları, Afrika Yoksullukla Mücadele Programı' çerçevesinde Afrika'nın açlıktan ve kuraklıktan en çok etkilenen bölgelerine yönelik kurban organizasyonu gerçekleştirdi. Bu yılki organizasyon, 4 ülkede 50'den fazla bölgede, 20'si Türkiye'den 150'ye yakın görevli ile Yeryüzü Doktorları'nın gözetiminde gerçekleştirildi. Kurban organizasyonu düzenlediği bu ülkelere, aynı zamanda sağlık hizmetleri ve nakdi yardım da ulaştırıldı. Nijer'e hem kurban organizasyonu hem de sağlık hizmetleri gerçekleştirmek üzere Türkiye'den içinde ürolog, kadın doğum uzmanı ve genel cerrahın da bulunduğu 8 kişilik bir ekiple gittik. 10 günlük bir programımız vardı. 150 bin nüfuslu Tesova şehrine gittik. Tabi gitmeden önce oradaki imkanların kısıtlı olduğunu bildiğimiz için Türkiye'den de tıbbi gereçler götürmüştük. İldeki devlet hastanesini ziyaret ettik. Zaten bir doktor görev yapmakta idi. Normalde de Nijer'de de hekim sayısı çok düşük. Yani hekim başına düşen hasta sayısı çok fazla. Biz önce hastanede poliklinik yaptık. Hemen poliklinik yaptığımız hastalara ilaçlarını verdik.?

Tesova bölgesinde 31 ameliyat yaptıklarını ifade eden Berçin, ?Bölgede fistül hastalığı çok yaygın görülüyor. Bu hastalık idrar torbası ile rahim arasında bir açıklık oluşturuyor. Sürekli idrar kaçırma problemi oluşuyor. Hayatı ciddi anlamda felç eden bir hastalık bu. Ayrıca, burada 31 tane ameliyat yapma imkanımız oldu. Bunun dışında yeni doğan çocukların yüzde 60'ı sıtmadan kaybediliyor. Sıtma, burada çok ciddi bir problem. Bunun için ilaçlı cibinlik dağıttık. Kore Hause denilen küçük bir bölgeyi pilot bölge seçtik. 50 bin nüfuslu bir bölge burası. İlk etapta 400 ilaçlı cibinlik dağıttık. Ayrıca, Kore Hause bölgesinde 'Yeryüzü Doktorları'nın açtığı bir beslenme merkezi var. Beslenmesi kötü olan çocuklar için bizzat görevlendirdiğimiz doktor ve hemşiremiz var. Ekonomik şartların çok kötü olan ülkede sıtma hastalığı nedeniyle birçok insan yaşamını yitiriyor.? diye konuştu.

Dr. Berçin, önümüzdeki dönemlerde yine bu tip sağlık hizmetleri ile birlikte farklı ülkelere gideceklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber