Kuzu: Başkanlık sistemi yeni Türkiye'ye daha uygun bir model

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Kasım 2012 15:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, başkanlık sisteminin yeni Türkiye'ye daha uygun bir model olacağını söyledi.

Yeni anayasa hazırlık çalışmalarının devam ettiği ve başkanlık sisteminin tartışıldığı günlerde, Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi, konunun uzmanı akademisyenlerle konuyu masaya yatırdı. Hukuk Fakültesi Dekanı Mehmet Akif Kütükçü'nün açılış konuşmasıyla başlayan sempozyuma TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu da Skype aracılığıyla Ankara'dan canlı olarak katıldı ve yasama organının yeni anayasa çalışmalarına bakışını aktardı.

Anayasa uzlaşma komisyonu çalışmaları hakkında bilgi veren Kuzu, yeni anayasa metninin temel haklar ve özgürlüklerle ilgili üçte birlik kısmında uzlaşma sağlandığını, üçte birinde de muhalefet şerhleriyle bir metin ortaya çıktığını kaydetti. Kuzu, sene sonuna kadar yaklaşık 130 maddelik bir metin hazırlamayı planladıklarını açıkladı. Yıllardır parlamenter sistem altında fiilen başkanlık sistemi uygulandığını belirten Kuzu, bu sistemin yeni Türkiye'ye daha uygun bir model olacağını vurguladı.

Anayasa hukuku uzmanı akademisyenlerin katıldığı sempozyumda iki oturum halinde, 'Hükümet Sistemi Tartışmaları', 'Başkanlık Sisteminin Türkiye'ye Uygulanabilirliği', 'Yeni Anayasa'da Çoğulculuk ve Katılım', 'Asker-Sivil, Din-Devlet İlişkileri' ve 'Kamu Denetçiliği' konuları görüşüldü. Akademisyenlerin çoğunluğu başkanlık sisteminin yerinde ve yararlı bir tercih olabileceğini savunurken, bir kısmı da partili cumhurbaşkanı veya başkanlı parlamenter sistem olabileceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber