Depremin can verdiği kaplıca

Gönen ilçesinde, 1953 yılında meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından sıcak su debisi arttığı belirtilen Ekşidere köyündeki termal tesis, yılda 12 bin kişiyi ağırlıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2012 11:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gönen ilçesinde, 1953 yılında meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından sıcak su debisi arttığı belirtilen Ekşidere köyündeki termal tesis, yılda 12 bin kişiyi ağırlıyor.

Ekşidere köyü tüzel kişiliğine ait kaplıca tesislerinin genel müdürü İhsan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işletmede kullanılan sıcak suyun ilk kez köy muhtarlığı önderliğinde 1930'lu yıllarda halk tarafından bölgenin temizlenmesiyle ortaya çıkarıldığını söyledi.

İlk yıllarda köy halkı tarafından kullanılan sıcak suyun 1967'den bu yana resmi olarak muhtarlık tarafından işletildiğini dile getiren Yılmaz, köy tüzel kişiliğine ait tesislerde kış aylarında 15, yazın ise yaklaşık 30 personelin görev yaptığını anlattı.

Sıcak suyun ilk bulunduğu yıllarda az miktarda çıktığının bilindiğini vurgulayan Yılmaz, "1953 yılında Gönen depreminden sonra sıcak suyun miktarı artmış. Saniyede 8 litrelik bir debiye ulaşıyor ve halen bu miktarda kullanıyoruz. Depremde nasıl olduysa bu miktar yükselmiş" dedi.

Termal suyun, kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarının tedavi ve rehabilitasyonuna iyi geldiğini ifade eden Yılmaz, suyla ilgili aldıkları raporların Sağlık Bakanlığı tarafından onaylandığını belirtti.

Dağların arasından çıkan ve sıcaklığı 41 dereceye ulaşan suda 23 farklı mineral bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, "4 mevsim ortalama 12 bin kişi ağırlıyoruz. Tesisimiz, genelde idrar yolları, kalp ve damar rahatsızlıkları bulunanlar ile özel hastalıkları için kadınlardan ilgi görüyor" ifadelerini kullandı.

Yılmaz, tesisin 180 yatak kapasitesi olduğunu belirterek, "Tesislerde ayrıca, 'gençlik suyu' olarak adlandırılan, kaplıca suyundan bağımsız, soğuk, içinde çeşitli mineraller bulunan su da ilgi çekiyor. Çeşmeden akan ve 'demiri eriten su' olarak ünlenen suya, hücreleri yenileme özelliği taşıması nedeniyle bu isim verilmiş" diye konuştu.

Yayıncı: Doğan Sarıtaş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber