Vali Ata: Gaziantep parlayan yıldız

GAZİANTEP Valisi Erdal Ata, Cumhuriyet'in 100'üncü yılında 30 milyar dolar ihracatlı, 7 organize sanayi bölgeli, sanayisi, turizmi, sağlığıyla modern bir kent hedeflediklerini belirterek, "Gaziantep bu hedefine mutlaka ulaşacaktır" dedi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 12 Kasım 2012 22:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gaziantep'in, Ankara'nın doğusundaki en büyük sanayi kenti olduğunu vurgulayan Vali Ata, "Dünyanın 170 ülkesine ihracat yapan, makina halı, makarna, iplik, ambalaj sanayinde dünya ve Türkiye'nin sayılı merkezleri arasında yeralan Gaziantep, Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı olan 2023'te 'Yıldız kent' adayı bir şehrimizdir" diye konuştu.

Bölgedeki cazibe merkezi olması nedeniyle Gaziantep'in sürekli göç aldığını, bu göçün beraberinde gecekondulaşma ile eğitimdeki sıkıntıları getirdiğini anlatan Vali Ata, şöyle devam etti:

"Malesef Gaziantep'in yüzde 70'i gecekondu. Belediyelerimizin kentsel dönüşüm çalışmalarıyla, inşallah yakın bir gelecekte Gaziantep daha modern bir görünüme kavuşacak. Eğitimdeki sıkıntıyı aşmak için önümüzdeki yıl 400 milyon TL'lik yatırım planlıyoruz. Bu paranın 100 milyon TL'sini arsa kamulaştırma bedeli, kalanını da derslik olarak kullanırsak, asgari 3 bin derslik yapabileceğiz."

25 BİN FABRİKALI SANAYİ KENTİ

Kentteki fabrikaların 210 bin kişiye istihdam olanağı sağladığını, Gaziantep'in 5'inci OSB ve Kilis - Gaziantep ortak organize sanayisi çalışmalarıyla, vizyon ve ekonomik potansiyelinin giderek büyüdüğünü vurgulayan Vali Erdal Ata, 2012 için hayalindeki Gaziantep'i şöyle tarif etti:

"2023'te Kilis ile ortak kuracağımız organize sanayi bölgesiyle birlikte, 7 OSB'li, 1 milyon 250 bin kişinin çalıştığı sanayisiyle Ankara'nın doğusundaki en büyük sanayi kenti olacağını düşünüyorum. Şu an 5 bini aşkın olan sanayici sayımızın da, 2023'te 25 bine, nüfusumuzun ise 2 milyon 500 bine ulaşacağını düşünüyorum. Bölge hastaneleriyle, sağlık cazibe merkezine bürünmesini planladığımız Gaziantep'e, 5 üniversite de ayrı bir ivme kazandıracaktır."

FIRAT HAVZASI'NDA TURİZM

Gaziantep'in bir turizm kenti olduğunu, amaçlarının daha fazla turistin gelerek hem Gaziantep'e, hem bölge illerine katkı sağlamak olduğuna dikkat çeken Vali Ata, bu amaçla Fırat Havzası'na yönelik Gaziantep ve Şanlıurfa Valiliği tarafından bir turizm master planının yaşama geçirileceğinin müjdesini verdi. İki valilik arasında protokol imzalandığını anlatan Ata şöyle konuştu:

"Biz, yalnız Fırat'ın Gaziantep bölümü için değil, Şanlıurfa bölümünün de proje içinde olmasını düşündük. Önümüzdeki 6 aylık süreçte, master planı çerçevesinde kademe kademe, her yıl imkanlarımız neye müsait olursa, onları yapıp hayata geçirmeye çalışacağız. Hedefimiz, her şeyden önce burada neler yapabileceğimizi görmek. Orada bazı binaların kamulaştırılarak, restorasyonuyla pansiyon, restorant, kafeterya olarak kullanılmasını sağlamayı planlıyoruz. Birecik Barajı içinde nerelere iskele yapılacağı, oradaki tekne turlarının Nizip ve Halfeti'den başlayıp, Rumkale ve Nemrut'u da kapsayacak şekilde düzenlenmesi hedeflerimiz arasında. Böylelikle turistlerimizi gittiği yere kadar teknelerle, oradan karayoluyla Nemrut'a çıkarmayı hedefliyoruz. Tarihi binalar, köprüler, civarın ağaçlandırılması, o çıplak görüntünün ortadan kaldırılması gibi düşüncelerimiz var. Turisti getirecek yolu, altyapıyı yapmak lazım. Kazı ve restorasyonu bitirip turisti getirdiğimizde orada kalacak. Gelip orayı görüp gitmesin. Kalsın, para kazandırsın istiyoruz. Turizmden ancak böyle gelir elde edebiliriz."

Ahmet KAYA/GAZİANTEP, (DHA)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber