Süper AB komisyonu geliyor

Haber Giriş : 11 Ekim 2005 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM AB Uyum Komisyonu'na AB ayarı yapılacak. İçtüzük ya da yasa değişikliğiyle komisyon, uyum yasalarının son durak noktası olacak. Komisyonda yabancı dil bilen AB uzman yardımcıları görev alacak...

TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi AB Uyum Komisyonu'na yeni düzenlemeler getiriliyor. Buna göre komisyon, yasaların inceleneceği son durak komisyonu olacak. Komisyon müktesebata uygun olmayan yasa tasarılarını veto edebilecek. TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış da, komisyonunun şu anda yasal dayanak ve donanım açısından zayıf olduğunu söyledi. Yakış, Avrupa ülkelerindeki AB komisyonlarının hem yasal açıdan, hem de personel açısından daha güçlü ve işlevsel olduğunu belirtti.

Uzman kadro güçlendirilecek

?Çözüm arıyorum. Komisyonun yasal zeminini değiştirmek gerekiyor' diye konuşan Yakış, şu anda sadece iki AB uzman yardımcıları olduğunu belirtti. Bu sayının artırılması gerektiğini belirten Yakış, KPDS'den 90 puan almış, yabancı dili çok iyi elemanlara acil ihtiyaçları olduğunu söyledi. Yakış, içtüzük ya da yasayla TBMM AB Uyum Komisyonu'nun yapısının kısa sürede değiştirilmesi gerektiğini belirterek, ?Bu yasayla da olabilir, tüzük değişikliğiyle de olabilir. Komisyon güçlendirdikten sonra yasaların Genel Kurul'a inmeden incelendiği yer olacak. Komisyon, tasarıyı AB müktesebatı açısından inceleyecek, uygun bulmazsa yasa tasarıları Genel Kurul'da görüşülemeyecek' dedi.

AB Uyum Komisyonu 15 Nisan 2003'de yasalaştı. Komisyon AB'ye katılım sürecine ilişkin gelişmeleri izlemek ve müzakere etmek, gelişmeler konusunda TBMM'yi bilgilendirmek ve Ulusal Program kapsamındaki kanun tasarı ve teklifleri ile Kanun Hükmünde Kararnamelerin AB mevzuatına uygunluğu konusunda görüş bildirmek amacıyla kuruldu.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber