Memur ve yeni tasarı

Haber Giriş : 11 Ekim 2005 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ömer Faruk GÜNEL/star

İki milyon çalışanı yakından ilgilendiren Kamu Personel Rejimi Yasa Tasarısı yeni dönemde, üzerinde en çok konuşulacak konulardan biri olarak görülüyor. Konu dün Bakanlar Kurulu'nda ele alındı. Ayrıca, taslak metin tartışmaya açıldı. Konuyla ilgili sivil toplum örgütlerine gönderildi. Tasarı yasalaştığı takdirde öncelikle kamu çalışanlarının sayısı azalacak. İlk aşamada bir milyon ?memur'u ?sözleşmeli' yapacak. Daha sonra buna aşamalı olarak 400-500 bin kişi daha eklenecek. Böylelikle kamu kesiminde çalışan gerçek ?memur' sayısı 600-700 civarında kalacak. Bu durum, ülke nüfusuyla orantılandığında dünya ölçeklerine göre ?ideal' bir sayı olarak hesaplanıyor.

Sözleşmeli memurun durumu ise çok farklı olacak. Aslında bu beklenti yeni değil. İlk olarak 1985'te iktidar partisi ANAP'ın Dünya Ticaret Örgütü kapsamında GATT Anlaşması'na imza atmasıyla başladı. Bugünkü 657 sayılı yasa o günlerin sonucu olarak çıktı. Bu defa olay daha da ileri götürülecek. Bir taraftan GATT Anlaşması öte taraftan Uluslararası Para Fonu, kamu çalışanlarının azaltılmasını bekliyor. Bütçenin önemli bir bölümünün ?personel harcaması'na akması istenmiyor. Aynı durum, iktidar olmuş her hükümetin de bir beklentisi oluyor. Bu anlamda da, bugünkü tasarı hem beklentilere yanıt vermek hem de gelecek için bir reform amaçlı olarak hazırlandı. Bu anlamda da yeni düzenleme tartışmaya konuldu. Memur olmak için yapılacak imtihandan tayinlere, çalışma saatlerine, terfilere ve cezalara kadar A'dan Z'ye kadar tüm ayrıntılar belirlendi. Kamu çalışanına yeni bir düzen getirilecek. Ancak, bu düzeni Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ?Tek tip memur yaratılacak' diye tarif ediyor. Tasarıyı bu haliyle ?Norm memur tipi yaratır, memurlar sözleşmeli hale gelince iktidarların oyuncağı haline gelir, devlette devamlılık ilkesi siyasette devamlılık biçimine dönüşür' diyerek eleştiriyor. KESK Genel Sekreteri Fevzi Ayber ise, ?Kamu personelinde fiş dönemi başlatır' diye yeni tasarıya bir başka açıdan bakıyor. Ayrıca şu tespitleri de yapıyor: ?Memur her yıl sözleşmesini imzalamak zorunda kalacaktır. Her imza döneminde memur tedirgin olacaktır. Sözleşmenin yenilenmesi sicil amirine kalır. 10-15 yılını tamamlamış bir memur bir iş akdinin feshiyle karşı karşıya kalacaktır. Bu durum kadro güvencesini ortadan kaldırır.'

Performans kriteri...

Yeni tasarının eleştirilen bir başka tarafı ise, memurun başarısının performans kriterine bağlanması oluşturacak. Sağlık personeline uygulanmaya başlanan sistem, kamuda çalışan her memura uyarlanacak. Verilen esas işinin dışında iş yüklenen memurun, göstereceği performansa bağlı olarak ücretinde artış yapılacak. Bu durumda, iki-üç kişinin yapacağı iş, bir kişiye yüklenebilecek. Sistem, memuru puan sistemine itecek. Durum, çalışanlar arasında bir rekabet ortamı yaratırken, ?kayırma ve bizden'dir dönemini başlatacak. Ayrıca, eşten dolayı tayinler de yeni tasarıyla rafa kalkarken geçici maddelerle getirilen hükümler ise mevcut çalışanları da yeni yasa kapsamına alacak. Böylelikle kolaylıkla kadro iptali yaratabilecek.

Düşündüren sözler
Her rüzgarda sallanacak olursan, dağ kadar da olsan,bir ota değmezsin. Mevlana

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber