Bursa kestanesi dünya vitrininde

Bursa'da üretim yapan Kardelen Kestane Şekeri firması, Paris'te 2 yıllık periyotlar ile yapılan ve dünyanın en önemli gıda fuarı olan Salon International de L'Alimentation ? SIAL'da (SIAL Uluslararası Gıda Fuarı) Türkiye'yi temsi etti. Fuara üçüncü kez katılan Kardelen Türkiye'yi fuarda temsil eden tek Türk Kestane Şekeri firması oldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2012 13:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fransa'nın başkenti Paris'te ekim ayının son haftasında düzenlenen ve dünyanın en büyük gıda fuarı olan ?SIAL Fuarı'nda Bursa'yı ve Türkiye'yi temsil etmenin gururunu yaşadıklarını söyleyen firmanın genel müdürü Mümin Akgün, Türkiye'ye döndükten sonra fuara ilişkin değerlendirme yaptı. Mümin Akgün bu yılki fuara dünya genelinden yaklaşık 4 bin firmanın katıldığını ve 50 dolayında da Türk firmasının Türkiye'yi gıda alanında temsil ettiğini vurguladı. Akgün, ?Standımızda 23 ürün sergiledik. Fuara 183 ülkeden 200 bin dolayında ziyaretçi katıldı. Fuar süresince firmamız ve ülkemizdeki kestane şekerinin geleceğine ilişkin oldukça yararlı görüşmeler yaptık.? dedi.

Fuara ilişin izlenimlerini de aktaran Mümin Akgün, İtalya'nın elinde bulunan şekerlemeye uygun kestane piyasasının Portekiz ve İspanya tarafından zorlandığını gözlemlediklerini aktardı. Kestane şekeri sektörünün Batı Avrupa ülkelerinde daha çok geliştiğini aktaran Mümin Akgün, ?Ancak tüm bunlara rağmen Türkiye'nin de kestane şekeri ve şekerlemeye uygun kestane piyasasında da önümüz açık. Pazarda daha etkili olmak için sektöre daha fazla yatırım yapmak ve uluslararası pazarlamaya önem vermek gerekiyor. Kardelen Kestane şekeri olarak sürekli yeni yatırımlar yaparak ve Paris SIAL Fuarına her defasında katılarak bu konudaki sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz.? diye konuştu.

Dünya Kestane Şekeri piyasasının Fransız firmalarının elinde bulunduğunu belirten Mümin Akgün Fransızların ?Marrons Glacés'ismini verdikleri ürünün kestane lezzetinden uzak olduğunu ve çok fazla şeker içerdiğini söyledi. Tüm dünyada çok şekerli ürünlere olan ilginin azaldığını bu nedenle Türk usulü kestane şekerinin geleceğinin dünya pazarlarında önünün daha açık olduğunu da aktaran Akgün, ?Türkiye'de ürettiğimiz klasik kestane şekerimizi biraz daha geliştirilerek Fransa'nın pazarına girme yönünde çok yararlı görüşmeler yaptık. Sadece Avrupa firmaları ile değil, Kuzey Amerika, Orta Doğu ve Uzak Doğu firmaları ve Afrika ülkeleri ile de görüşmeler yaptık. Bu yılki fuar ekonomik krizin had safhada yaşandığı 2010 fuarına göre daha verimli ve etkili geçti.? diye konuştu.

Batı Avrupalı kestane şekeri üreticilerini Türk kestanesini çok yakından takip ettiklerini ve Türkiye'nin de kestane piyasasında önemli ve etkin bir rol üstleneceğini yönündeki görüşlerini kendilerine aktardıklarını söyleyen Mümin Akgün, Sektörün her açıdan desteklemesi ile Türkiye'nin yakın bir gelecekte pazarda etkin bir konuma çıkacağını vurguladı.

Mümin Akgün açıklamasında Aydın Ticaret Odası'nın Adnan Menderes Üniversitesi'nde ekim ayında düzenlediği ?Kestane Paneli'nin kestane bitkisi ve kestane pazarı ile ilgili çok faydalı bilgilerin paylaşılmasına neden olduğunu belirtti. Akgün, geçen hafta düzenlenen, ?Yıldırım Belediyesi 2. Kestane ve Kestane Mamulleri Şöleni'nin sektöre önemli faydalar getirdiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber