Bakanlık, izleme grubu kurdu engelliye erişim sağlamayan belediyeye ceza yağacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2012 13:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, engellilerin kentlerde erişim ve ulaşılabilirliğini sağlayan yasa kapsamında illerde izleme grubu oluşturduklarını söyledi. Bakanlık bünyesinde konfederasyonların içinde olduğu sivil toplum ve akademisyenlerin bulunduğu izleme grubunun il ve ilçe belediyelerini takip edeceğini belirten Şahin, ?Görevlerini yapmayanların para ile cezalandırıldığı bir sistemi hayata geçiriyoruz. Çok az bir zamanları kaldı.? dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Ankara'da 'Çocuk Hakları' konulu resim sergisinin açılışına katıldı. Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce ilköğretim 6, 7 ve 8'inci sınıf öğrencilerinin katılımıyla 'Çocuk Hakları' konulu resim, şiir, kompozisyon ve kısa film yarışması düzenlendi. Resim dalında illerde yapılan seçimlerde birinci seçilen eserler 14-17- Kasım tarihleri arasında Milli Piyango Talih Kuşu Sanat Galerisi'nde sergileniyor.

Serginin açılışında konuşan Fatma Şahin, ?Çocukların kalpleriyle duygularıyla renkleri nasıl canlandırdıklarını, çocuk haklarını nasıl gördüklerini, nasıl güçlü bir mesaj verdiklerini görüyoruz. Bu güzel eserleri ortaya çıkaran bütün çocuklarımızı gözlerinden öpüyorum.? diye konuştu. Kurdeleyi çocuklarla birlikte kesen Bakan Şahin, ardından sergideki fotoğrafları tek tek inceledi. İki çocukla el ele sergiyi gezen Bakan Şahin çocukların bazı fotoğrafları anlatmasını istedi.

"AİLE BAKANLIĞI ÇÖP KAMYONETİNİN ALTINDA KALAN ENGELLİNİN DE TAKİPÇİSİ OLACAK"

Bakan Şahin, serginin açılışının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir basın mensubunun 'Ankara Keçiören'de akülü aracıyla kaldırıma çıkamadığı için yoldan giden bir engelli vatandaş çöp kamyonetinin çarpması sonucu hayatını kaybetti. Belediyeler için neler söylersiniz?' sorusuna şu cevabı verdi: ?Çok üzgün olduğumu ifade etmek istiyorum. Ailesine başsağlığı diliyorum. Ailenin yanına da gideceğim. Biz engelinin yanında tarafız, bu olayın da birebir takipçisi olacağız. Neden böyle oldu, kimlerin ihmali var? Hukuki bakımdan da ailenin yanında hukuki mücadelemize devam edeceğiz. Ailemizin mağduriyetini, geriye kalanların yaşamlarını kolaylaştırmak için bakanlık olarak ne yapmamız gerekiyorsa onu yapacağız. Bu kardeşimizin yaşadığı olayın yaşanmaması için herkesin aklını başına toplaması ve gerekli tedbiri alması gerekiyor. ?

Bakanlık olarak engelliler için bu yılı erişilebilirlik, ulaşılabilirlik yılı ilan ettiklerini belirten Şahin, ?Engellimiz eğitim, sağlık imkanından istifade etmeye başlayınca evden çıkmaya başladı. İstediğini yapmaya çalıştığı şeyleri, markete gitmek istemesi, işine gitmek istemesi, okuluna gitmek istemesiyle buradaki bütün kapalı ve açık alanların engellinin yaşamına göre dizayn edilmesi lazım. Bir kere o gözlüğü takmamız lazım.? şeklinde konuştu.

Engelliler ile ilgili yasayı çıkartırken 7 yıl içerisinde bütün işlemlerin tamamlanmasının öngörüldüğünü vurgulayan Bakan Şahin, ?Biz bu süreçte neler yapıldı neler yapılmadı, standartlar nasıl oluşturuldu, bütün Türkiye'de şehirlere ve ilçelere bağlı olarak kim neler yaptı, ortaya çıkardık. Bunu çok iyi başaran şehir ve ilçeler de var, bu konuda daha bakanlığa rapor gönderme ihtiyacı görmeyen başkanlarımız da var. Yapanla yapmayanın ayırt edildiği bir sistemi hayata geçirmeliyiz.? diye konuştu.

Engeliler Yasası ile bir yıl içinde bu konuda yapılması gereken tüm işlemlerin tamamlanması gerektiğini anlatan Şahin şunları söyledi: ?Bakanlık olarak standartlarımızı oluşturduk. Kaldırım, yaya geçitleri nasıl yapılacak belirledik. Toplu konutlarda engellilerin ulaşılabilirliğinin sağlanacağı kapalı alanları belirledik. Binalara girişteki standartlar nasıl oluşacak, bunlar tamamlandı. Şimdi izleme ve takip dönemindeyiz. Yapamayanların da cezalandırılması dönemindeyiz. Her ilde bakanlık bünyesinde konfederasyonların içinde olduğu sivil toplum ve akademisyenlerin bulunduğu bir izleme grubu oluşturuldu. Bunu yapmayanların para ile cezalandırıldığı bir sistemi hayata geçiriyoruz. Çok az bir zaman geldi.?

Başkent'te engelli bir vatandaşın hayatını kaybettiği olayın bütün Türkiye'ye ders olması gerektiğini hatırlatan Şahin, ?Özellikle yerel yönetimlerin başındaki başkanların hemen gerekli önlemleri alacak şekilde kendilerine ait taramaları önemsiyoruz. Eğer bu taramaları yapmazlarsa yasanın bize verdiği hakkı kullanarak gerekli cezayı keseceğiz. Biz engellilerimizin yanında taraf olacağız. Engellilerin önündeki engellerin kaldırılması konusunda kim bize engel oluyorsa, hangi il hangi başkanlık engel oluşturuyorsa gerekli mücadeleyi vereceğiz.? açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber