Bursa Muradiye Külliyesi, 4,8 milyon liraya restore ediliyor

Türkiye'nin en büyük külliyeleri arasında yer alan ve içinde Fatih Sultan Mehmed'in annesi Hüma Hatun'dan, Cem Sultan ve Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu şehzade Mustafa'ya kadar 12 türbe bulunan Muradiye Külliyesi'nde restorasyon çalışmaları törenle başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2012 17:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar yeterli ilgi gösterilmemesi nedeniyle bakımsız kalan sultan külliyelerinin ilk günkü ihtişamına kavuşturulması başlattığı çalışmalara Muradiye Külliyesi'nden start verdi. Sultan 2. Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılan ve Fatih Sultan Mehmed'den itibaren 100 yılı aşkın bir dönem içinde peyderpey yaptırılan 12 türbeyi bünyesinde barındıran Türkiye'nin en büyük külliyesi olan Muradiye Külliyesi'nin restorasyon çalışmalarının başlangıç törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Vali Şahabettin Harput ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yanı sıra ilçe belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL SONU TAMAMLANACAK

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmanlı'nın ilk 130 yılı ve 6 padişaha ev sahipliği yapan Bursa'nın ruhaniyeti olan ve her türlü nimeti bünyesinde barındıran bir kent olduğunu söyledi. Osmanlı'nın ilk kent hayatına geçtiğini şehrin de Bursa olduğuna dikkat çeken Başkan Altepe, kentin Sultanlar tarafından kurulan mahallelerden oluştuğunu hatırlattı. Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin Orhan Gazi, Çekirge'nin 1. Murat, Yıldırım'ın Yıldırım Beyazıt, Yeşil'in Çelebi Mehmet, Muradiye'nin 2. Murat tarafından oluşturulan semtler olduğunu kaydeden Başkan Altepe şunları kaydetti: ?Bu nedenle Bursa'nın her köşesi ecdadımız ilk eserleriyle dolu. Büyükşehir Belediyesi olarak bu dönem 60-70 yıllık Cumhuriyet dönemi eserlerinden, 600 yıllık Osmanlı eserlerine, 2300 yıllık Bitinya surlarına ve 8500 yıllık arkeolojik bölgelere kadar her alanda yoğun bir çalışma içine girdik. İçinde 12 adet türbe bulunan Muradiye Külliyesi de şehrimizin en çok ziyaret edilen noktalarından biri. Tüm türbelerin restorasyonu, çevre düzenlemesi ve ışıklandırılmasını kapsayan yaklaşık 4 milyon 800 bin TL'lik çalışmaları başlatıyoruz. Kentimize hayırlı olsun.?

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da ?hayat ileriye doğru yaşanıyor ama geriye bakarak anlaşılıyor' sözünü hatırlatarak, Türkiye´nin her tarafında, tarihin her döneminden eserlere ayrım yapmaksızın sahip çıktıklarını söyledi. Osmanlı'nın beylikten devlete geçişinde Bursa'nın simge bir kent olduğunu dile getiren Bakan Günay, ?Ecdadımız bu kentin her köşesine müstesna eserler kazandırmış. Ancak yanlış planlama anlayışı yüzünden Bursa da İstanbul gibi bir felaketle karşı karşıya. İnanılmaz bereketli ovalar, sanayi alanlarına dönüşmüş. Biz şimdi sanayiden vazgeçmeden çevreci bir konseptle, tarihimize, tabiata, termale, dağ turizmine sahip çıkmaya çalışıyoruz. Gelen turist bakımından Avrupa´da 4. durumdayız. Artık Yunanistan, Mısır gibi ülkelerle yarışmıyoruz. Bu ülkeleri 3´e katlar duruma geldik. İtalya, Fransa, İspanya gibi Avrupa´nın en önde gelen 3 ülkesiyle yarışıyoruz. Bu ivmeyi Anadolu içlerine çekmemiz gerekiyor. Bu konuda Bursa özel şehirlerden biri. Büyükşehir Belediyesi tarihi eserlerin restorasyonu konusunda bugüne kadar önemli çalışmaları hayata geçirdi. Muradiye Külliyesi'nin restorasyonu için Bakanlığımızla işbirliği taleplerini tereddütsüz kabul ettim. Bu çalışmalar marka şehir hedefine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu çalışmalara katkı koyan Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe'nin şahsında tüm ekibine teşekkür ediyorum? diye konuştu.

Vali Şahabettin Harput ise Muradiye Külliyesi'nin ciddi manada el atılması için yıllarca mahzunca bugünü beklediğini belirterek, projeyi hayata geçiren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve ekibine teşekkür etti. Valilik, Özel İrade, Büyükşehir ve ilçe Belediyelerinin işbirliğiyle yapılan çalışmalarla Bursa'nın topyekun kimliğine kavuştuğunu ifade eden Vali Harput, yapılan restorasyon çalışmalarıyla yeniden hayat bulan eserlerin bir turizm enstrümanı olarak kullanılabileceğini de sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından eline çekiç alan Bakan Günay, Başkan Altepe ve protokol üyeleri, restorasyon çalışmalarının startını verdi. Bakan Günay ve davetliler daha sonra Cem Sultan ve Şehzade Mustafa'nın türbelerini de gezdi. Bakan Günay ve beraberindekiler 1. Murat türbesini de ziyaret etti.

MURADİYE KÜLLİYESİ

Sultan 2. Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılan ?Muradiye Külliyesi? Fatih Sultan Mehmed'den itibaren 100 yılı aşkın bir dönem içinde peyderpey yaptırılan 12 adet türbeden oluşuyor. Külliyede Fatih Sultan Mehmed'in annesi Hüma Hatun (Hatuniye) Türbesi, II. Murad'ın oğlu şehzade Alaaddin Türbesi, şehzade Ahmet Türbesi, Fatih'in oğlu şehzade Mustafa (Cem Sultan) Türbesi, Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu şehzade Mustafa Türbesi, Sultan II. Bayezid'in eşi Şirin Hatun Türbesi, II. Bayezid'in diğer eşi Gülruh Hatun Türbesi, Fatih Sultan'ın ebesi Ebe Hatun (Gülbahar Hatun) Türbesi, II. Bayezid'in oğlu şehzade Mahmud Türbesi, II. Bayezid'in gelini Mükrime Hatun Türbesi, Fatih Sultan'ın eşlerinden Gülşah Hatun Türbesi ile Saraya mensup kimselerin (Cariyelerin) gömülü olduğu Cariyeler/Saraylılar Türbesi bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber