Almanların Mardin'de karargâh olarak kullandığı tarihi konak gün yüzüne çıktı

Mardin'de yapılan Tarihi Dönüşüm Projesi çalışmaları kapsamında Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu ile ittifak yapan Almanlar'ın karargâh olarak kullandığı İskender Atamyan Konağı gün yüzüne çıkarıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2012 19:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mardin Belediyesi ve Mardin Valiliği'nin işbirliğinde başlatılan Tarihi Dönüşüm Projesi kapsamında tarihi taş yapıların ortaya çıkarılması için bu yapıların çevresinde bulunan beton binalar yıkılıyor. Bu kapsamda 3 katlı beton binanın yıkılmasının ardından ortaya çıkarılan yaklaşık 200 yıllık tarihi İskender Atamyan Konağı, restore edilerek Mardin turizmine kazandırılacak.

Konakta incelemelerde bulunan Mardin Kültür ve Turizm Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Fidan, Tarihi Dönüşüm Projesi sayesinde saklı olan tarihi evlerin yeniden gün yüzüne çıkarıldığını belirtti. Fidan, bunun örneğinin yaklaşık 200 yıllık tarihi İskender Atamyan Konağı'nın gün ışığına çıkarılması olduğunu söyledi.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından karargah olarak kullanılmış olmasının, Müşir Ahmet İzzet Paşa ve Mustafa Kemal Atatürk'ün de bir süre konakta kalmasının, Mardin'in tarihi açısından çok büyük önem arz ettiğini belirten Fidan, ?1960 yıllarda binanın önünde yapılan beton bina yüzünden yıllarca saklı vaziyette kaldı. Almanlar bizzat 1917 yılında Mardin'de bulunmuş. Mardin, Doğu Cephesi'nin önemli bir garnizon kenti ve karargâh görevini üstlendi. Tarihi konakta önemli kararlar alındı. Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nin önde gelen isimlerinin bu konakta ağırlandığı ifade ediliyor. Hatta Birinci Cihan Harbi'nde Kutul Amara Savaşı'nda Osmanlı Ordusu'nun komutanı olan Colmar Von Der Goltz Paşa, Irak'a giderken Mardin'de bu konakta misafir edildi. Konak ayrıca savaş döneminde birçok Alman generalinin uğrak yeri olmuştu." diye konuştu.

Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde devletin birçok önemli adamını ağırlayan konağın yeniden gün yüzüne çıkarılmasının Mardin önemini vurgulayan Fidan, "Umarım Tarihi Dönüşüm Projesi bunun gibi daha bir çok tarihi konağı yeniden gün ışığına çıkarır.? ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber