Sağlam: Vatandaşlar diyabetli olduğundan habersiz

14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında Sivas'ta vatandaşların kan şekeri ile boy kilo endeksi ölçümü yapıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2012 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Etkinlikler Halk Sağlığı Müdürlüğü, Diyabet Derneği ve Türk Tıp Öğrencileri Uluslararası Birliği tarafından organize edildi. Halk Sağlığı Müdürü Levent Sağlam, "Türkiye'de yaklaşık 3,2 milyon kişinin diyabetli olduğundan haberi yok." dedi.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında Sivas'ta vatandaşların kan şekeri ile boy kilo endeksi ölçümü yapıldı. Halk Sağlığı Müdürü Levent Sağlam, diyabetin müdahale edilmediği takdirde vücudun hemen hemen bütün organları etkileyebilen, bir ömür boyu devam eden kronik bir hastalık olduğunu söyleyerek "Türkiye'de yaklaşık 6,5 milyon kişi diyabetli, yaklaşık 3,2 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberi yok. Bunların yanı sıra diyabet riski yüksek olan nüfus ise yaklaşık 14 milyondur. Diyabet hastalığının görülme sıklığı obezitenin artışına paralel olarak hızla artmaktadır ve Türkiye'de 20 yaş üzeri her 7 kişiden birinin diyabetli olduğu bilinmektedir." dedi.

Tüm bu rakamlar nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü'nün her yıl 12-14 Kasım arasını Dünya Diyabet Günü olarak kutladığını bildiren Sağlam, Sağlık Bakanlığının da bu etkinliklerle vatandaşlarda farkındalık oluşturmayı amaçladığını kaydetti. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Köylüoğlu ise tıp da diyabet olarak bilinen halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen hastalığın toplumumuzda çok yaygın olarak görüldüğünü kaydetti. Köylüoğlu, "Bu hastalık hem toplum sağlığını çok ciddi oranda tehdit etmekte hem de ülke ekonomisine çok ciddi zararlar vermektedir. Dolayısıyla böyle önemli bir hastalık konusunda toplumu bilinçlendirmek çok önemlidir. Bu konuda üç kurum toplumu bilinçlendirme amacıyla böyle bir organizasyon düzenlemiş bulunmaktayız. Tıp fakültesi olarak da biz genç hekim adaylarımızı toplum sağlığını ilgilendiren böyle önemli bir konuda bilinçlendirmek amacıyla bu organizasyona katkı vermekteyiz." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından tıp fakültesi öğrencileri tarafından vatandaşların kan şekeri ölçümleri yapıldı, boy-kilo endekslerine bakıldı ve vatandaşlar hastalık konusunda bilgilendirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber