Profesörün AB intihali

Haber Giriş : 12 Ekim 2005 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nevzat Yosmaoğlu'nun yabancı bir profesöre ait AB ile ilgili bir çalışmanın tümünü, profesörlük başvuru kitabına kaynak göstermeden aldığı ortaya çıktı.

Avrupa'da en kötünün bir üzerindeki "turuncu" katagoride yeralabilen Türkiye üniversitelerinde sık sık intihal vakaları yaşanıyor. Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde dekan olarak görev yapan Prof. Dr. Nevzat Yosmaoğlu'nun profesörlük başvuru kitabında, yabancı bir profesörün AB ile ilgili bir çalışmasının tümünü kaynak göstermeden kullandığı ortaya çıktı. Aynı zamanda üniversitenin yönetiminde de yeralan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Yosmaoğlu'nun profesörlük başvurusunda sunduğu iki kitapta çok sayıda intihal yeraldığı öne sürüldü.

Yosmaoğlu imzalı "Bölgesel Ekonomik Entegrasyonlar ve Türkiye'nin Dış Ekonomik İlişkileri" başlıklı 189 sayfalık kitabın AB'nin tarihi sürecinin anlatıldığı 32 sayfalık bölümün tümü başka bir kitaptan aynen alınmış. Kitapta, kaynak gösterilmeden aynı ifadelerle yer verilen çalışma Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü'nde Profesör olan AB uzmanı Pascal Fontaine ait. Fontain'in 1994 tarihli "On Derste Avrupa" isimli çalışması Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'na ait internet sitesinde de yeralıyor. Fontain'in, Yosmaoğlu'nun kitabında alıntılanan "On Derste Avrupa" çalışması 1994 tarihini taşıyor. Yosmaoğlu'nun kitabı ise 2002 tarihli. On Derste Avrupa'dan yapılan alıntılarda bazı tarih güncellemelerinin bile yapılmadığı dikkat çekiyor. 2002 tarihli kitapta, "1 Ocak 1999'da başlayacaktır" ifadesi yeralıyor.

DPT RAPORLARI DA KİTAPTA

Bu arada Yosmaoğlu'nun "Küreselleşme Sürecinde Türkiye Ekonomisi-Sektörel Gelişmeler" adlı kitabında pekçok bölümde başta 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı Özel İhtisas Komisyonu raporları olmak üzere çeşitli kaynaklardan, kelime değişiklikleriyle pek çok alıntı da bulunuyor.

YOSMAOĞLU: EVET ALDIM

İntihal iddasıyla ilgili görüşlerini aldığımız Prof. Dr. Nevzat Yosmaoğlu, kullandığı "On Derste Avrupa"nın bilimsel bir yayın olmadığını, bu yüzden kitabına almakta mahsur görmediğini söyledi. Bunun bir intihal olmadığını öne süren Yosmaoğlu, "Yararlandığım çalışma kitap olarak basılmamış. AB'nin basılmasına ve çoğaltılmasına müsaade ettiği bir broşür " diye konuştu. Yosmaoğlu, sözkonusu çalışma da Pascal Fontaine isimli bir profesörün imzasının bulunduğunu hatırlattığımızda ise, "Ben öyle birisini, o notları hazırlarken görmedim" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber