Sağlık Bakanlığı'ndan öğrenci velilerine mektup!

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2005 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, öğrenciler aracılığıyla 45 bin veliye birer mektup göndererek, yetersiz ve dengesiz beslenmenin öğrenciler açısından oluşturacağı sorunlarla beslenme konusunda uyulması gereken kurallara ilişkin uyarılarda bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı'nca başlatılan, "Sağlıklı Eğitim Atağı" ve "Toplum Beslenmesi Eğitim Projesi" ile okul sağlığı hizmetlerinin en üst düzeyde sunulması hedefleniyor. Bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle Sağlık Bakanlığı'nda görevli diyet uzmanları okullarda eğitim çalışmalarına başlıyor. Bakanlık, "Sağlıklı Eğitim Atağı" projesi kapsamında, Ankara başta olmak üzere 27 ilde bulunan ilköğretim okullarında öğrenim gören toplam 100 bin öğrenciye "Beslenme Eğitimi" seminerleri düzenliyor. Seminerlerde, öğrenciler beslenme konusunda bilgilendirilecek. Seminerlerde ayrıca öğrencilere, sağlıklı ve dengeli beslenmenin büyüme, gelişme ve öğrenme yeteneği üzerindeki etkileri konularında bilgiler veriliyor. Eğitim seminerlerini ilgiyle izlenen öğrencilerin birçoğu, beslenme konusunda öğrendikleri bilgilerin çok yararlı olduğunu belirtti. Bu arada seminerlerde öğrencilere, ailelerine iletmeleri için birer mektup veriliyor. Dağıtılan mektupta ise anne ve babalara yönelik önemli uyarılar yer alıyor. Mektupta, sabah kahvaltısının çocukların okul başarısı için çok önemli olduğu, kahvaltı yapmadan güne başlayan ve öğün atlayan öğrencilerin başarılarının düşük olduğu vurgulanarak şu ifadelere yer veriliyor:

"Çocuğunuzu günde 3 ana 2 ara öğün olarak besleyin. Ara öğünlerde çocuğunuzun sağlıklı beslenmesi için meyve, ayran, süt, taze meyve suları, peynirli sandviç, küçük kek veya poğaça gibi besinleri tercih edin. Çocuklarınızın, kemik, diş ve kaslarının gelişimi, yaş ve ağırlığına göre ideal boy uzunluğuna sahip olabilmeleri için her gün 2-3 su bardağı süt veya yoğurt ve bir kibrit kutusu büyüklüğünde peynir, beyin gelişimlerinin tam olması, hastalıklara karşı dirençli olmaları ve kansızlıktan korunmaları için ailelerin bütçeleri elverdiği ölçüde her gün 2-3 köfte büyüklüğünde et, tavuk-hindi-balık veya haftada 3-4 kez 1 adet yumurta yada 3-4 kez 1 porsiyon kurubaklagil tüketmeleri gerekiyor. Çocuklarınızın, hastalıklara karşı daha güçlü olmaları, göz, diş, cilt ve sindirim sisteminin sağlıklı olması için her gün 5 porsiyon taze sebze veya meyve, sinir sistemlerinin güçlenmesi ve enerji depolamaları için her gün 4-6 orta dilim ekmek, 1 porsiyon pilav, makarna veya 1 orta dilim börek ve 1 kase çorba yemeleri oldukça önemlidir."

Sağlık Bakanlığı'nca ailelere gönderilen mektupta, öğrencilerin okul beslenme çantalarının evde yapılmış bir tost, yumurta, kek, poğaça, börek, taze meyve, ayran, salatalık, domates ve havuç gibi yiyeceklerle hazırlanması öneriliyor. Mektupta çocukların vücut organlarının düzenli çalışması için günde 2-2.5 litre su veya sıvı tüketmelerinin önemine vurgu yapılarak, "Okul beslenme çantası temizliğine çok dikkat edin. Çocuğunuzu açıkta satılan besinleri almamaları konusunda uyarın. Onlara el yıkama ve diş fırçalama alışkanlığını kazandırın, yeterli ve dengeli beslenme konusunda siz örnek olun. Çocuğunuzun aşırı yağlı, tuzlu ve şekerli besinler yerine sağlıklı besinleri seçmelerini teşvik edin. Onların herhangi bir spor dalıyla ilgilenmeleri konusunda destekleyin" deniliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber