Meclis fena karışacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2005 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis transfer dönemine giriyor. MHP lideri Bahçeli transferlere kapıyı araladı. Mumcu'nun Anavatanı isise milletvekili sayısını 24'e çıkarmak için harekete geçti.

TBMM bu yasama dönemini diğer dönemlerde olmadığı kadar hareketli geçirecek. Çünkü; Türkiye'de iktidar partisi dışında tüm partiler 2006 yılında erken seçim olacağını öngörüyor. Siyaset dünyası ve milletvekilleri ister-istemez erken seçime göre pozisyon alacak. Yüksek Seçim Kurulu 2006'da seçim olacakmış gibi hazırlık yapmaya başladı bile. İktidar kanadı ise, 3 Ekim rüzgarıyla 2007'nin sonuna kadar gitmek ve bu arada Cumhurbaşkanını da seçmek istiyor. Ancak, "siyasette 24 saat bile çok uzun zamandır" sözünü unutmamak lazım. Bugünkü rüzgar ve düşünceler yarın değişebilir. Hava bulutlanırsa, iktidar bir erken seçimle kendisini yeniden güneşin altına atmak isteyebilir. Nasıl olsa bütün anketler AK Parti'yi yine birinci parti olarak gösteriyor.

Kritik soru şu: Ak Parti yine birinci parti olur ama aynı milletvekili sayısını koruyabilir mi? "Koruyamaz" diye düşünen milletvekillerinden, özellikle son sıralarda yer alanlar yeniden seçilme isteğiyle diğer partilere akın edebilir. Tabi, aradan geçen 3 yıllık süre içerisinde iktidar kanadıyla fikir ayrılığına düşenleri de dikkate almak lazım. Peki başka partiler milletvekili transferine sıcak bakıyor mu? ANAP'ın baktığı kesin. Erkan Mumcu'nun hedefi, şu anda 18 olan milletvekili sayısını bir ay içerisinde 23-24'e çıkarmak. Böylece ANAP Meclis'te grup kurma olanağına kavuşacak. ANAP "Grup" olunca hem Meclis'teki komisyonlarda ve başkanlık divanında temsil hakkına kavuşacak, hem de Hazine yardımından yararlanacak.

Ya diğer partiler? Mesela DYP ve MHP... DYP lideri Ağar, partisinin görüşleriyle örtüşenlere kapılarının kapalı olmadığını söylüyor.

MHP lideri Bahçeli ise, 1999 seçimlerinden sonra transferleri etik açıdan doğru bulmadığını bildirmişti. Ancak, o sözü birkaç milletvekili daha transfer edip, DSP yerine Hükümet kurma görevini MHP'nin almasını önerenler için söylediğine dikkat çekiyor. Bahçeli'nin TAKVİM'e yaptığı değerlendirme şöyle: "Normal zamanlarda transferleri uygun buluyorum. Yani bir partide görüşleriyle çok büyük ayrıcalığa düşmüş olan, bizim programımızı, düşüncemizi benimsemiş, veyahut geçmişte bizim arkadaşlarımızdan olduğu zaman normal süreçte bir milletvekili olarak gelmesini kabulleniyoruz." Bahçeli'nin sözleri, yeni bir sürecin başladığını gösteriyor. Bu yıl Meclis çok hareketli geçecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber