Eğitim-Sen'in kapatılma davası 27 Ekim'de karara bağlanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2005 13:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüzüğünde ana dilde eğitimi savunduğu gerekçesiyle Eğitim-Sen hakkında açılan kapatma davası, 27 Ekim 2005 tarihinde Ankara 2. İş Mahkemesi'nde karara bağlanacak.

Avrupa Birliği ülkeleri tarafından da yakından takip edilen Eğitim-Sen hakkında açılan dava öncesi, AB'ye üye ülkelerden 25 eğitim sendikasının da ortak bir deklarasyonla hükümete çağrı yapması bekleniyor. Daha önce Ankara 2. İş Mahkemesi sendikanın kapatılma talebini Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu gerekçesiyle reddetmişti. Yargıtay ise dernek kurma özgürlüğünün ulusal güvenlik, toprak bütünlüğü veya kamu düzeninin sağlanması amacıyla sınırlandırılabileceğini, mevzuata göre Türk vatandaşlarına Türkçe'den başka bir dilin ana dil olarak okutulamayacağını gerekçe göstererek, bu kararı bozmuştu. Yerel Mahkeme ile Yüksek Mahkeme arasında yaşanan bu itilaf üzerine konu Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nda ele alındı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Yerel Mahkeme'nin red kararını oyçokluğuyla esastan bozdu.

Hukuk Genel Kurulu'nun kararı bağlayıcı bir karar olduğundan Ankara 2. İş Mahkemesi'nin bu karar doğrultusunda bir karar vermesi bekleniyor.

Öte yandan, bu gelişmenin ardından sendika yönetimi bu maddeyi tüzüğünden çıkarmıştı. Sendika yöneticileri yapılan bu değişiklikle davanın düşmesi gerektiğini savunuyor. Kapatma davası Kasım ayı içerisinde görüşülmesi beklenen İlerleme Raporu'nda da ilk gündem maddelerinden biri olarak yer alıyor. Raporun 2. maddesinde görüşülecek "Sendikalar ve Çalışma Hayatındaki Kısıtlamalar" başlıklı gündem maddesinin ilk sırasında Eğitim-Sen hakkında açılan davaya ilişkin değerlendirmelerin yapılacağı bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber