Ameliyat izi 3'te 2 oranında azalıyor

Kalbinde kulakçıklar arası çok büyük bir deliği olan Yusuf Tapınç (25), küçük kesi yöntemi ile ameliyat oldu. Tapınç'ın göğüs kafesi 25 cm yerine 10 cm kesilerek, ameliyat izi normale göre 3'te 2 oranında küçültüldü.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2012 15:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çabuk yorulma, nefes darlığı, çarpıntı şikayetleri ile Medipol Üniversite Hastanesi'ne başvuran 25 yaşında tekstil işçisi Yusuf Tapınç'a uygulanan testler sonucunda kalp kulakçıkları arasında büyük bir delik tespit edildi. Her 100 kişiden 4 kişinin kulakçıkları arasında küçük bir delik olabileceğini fakat bu deliğin büyük olması durumunda yaşam kalitesinde sıkıntı yaşayabileceğini belirten Medipol Üniversite Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil Türkoğlu, ?Bu delikler bazı kişilerde fonksiyonel olarak çalışmadığı için belli bir yaşa kadar kişinin sıkıntı yaşamadan yaşamasına engel olmuyor. Ama deliğin büyük olması kişinin çabuk yorulmasına, kilo alamamasına, hızlı nefes almasına ve de kalbinde üfürüme neden olur. Bu belirtileri olan kişiler, acil olarak uzman bir doktora başvurmalı? diye konuştu.

Ekokardiyografi (EKO) çekilerek kalbinde delik tespit edilen kişinin, ne kadar erken ameliyata alınırsa o kadar iyi olacağını söyleyen Prof. Dr. Türkoğlu, ?Hastanemizde bu tip hastalara küçük bir kesi açarak ameliyat yapıyoruz. Normalde göğüs kafesinin tamamının kesildiği yöntem yerine hastamıza küçük bir kesi yöntemi ile operasyonunu yapıyoruz. Bu hastamızda 25 santimetrelik bir kesi yerine 10 santimetrelik bir kesi açarak kalp kulakçıkları arasındaki deliği kapattık. Küçük kesi ile yaptığımız ameliyatlarda teknik olarak zor olduğu için belli bir deneyim gerekiyor. Ameliyat izi daha az olduğu için hastalar da daha mutlu oluyor? dedi. Prof. Dr. Türkoğlu sözlerine şöyle devam etti: ?Kalbinde delik bulunan hastaların operasyonları ortalama 2,5 saat sürerken, küçük kesi yöntemi ile yaptığımız operasyon ortalama 4 saat sürüyor. Fakat hasta ameliyat sonrası kendini daha rahat hissediyor. Ağrıları daha az oluyor ve oturup kalkarken daha kolay hareket ediyor. Ameliyat sonrası 6 ay daha dikkatli olmasını tavsiye etiğimiz hasta, 6 aydan sonra istediği sporu da yapabilecek kadar rahat bir şekilde yaşamına devam edebiliyor. Ayrıca bu yöntem ile kemik tam kesilmediği için öksürük, kemiğin zor kaynaması gibi problemlerle de hasta karşılaşmıyor.? Ameliyat sonrasında rahat nefes alabildiğini söyleyen Yusuf Tapınç (25), kalp ameliyatı olan akrabalarının göğüs kafeslerinin tamamen kesildiğini, ameliyat izinin küçük olacağı bu yöntemin kendisine uygulanacağı için bu hastaneyi tercih ettiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber