Telekom'un savunması bile sarstı: İşte ayrıntılar...

Haber Giriş : 13 Ekim 2005 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet tarihinin en büyük özelleştirmesi Türk Telekom'un iptali için açılan davada ÖİB ve Ulaştırma Bakanlığı savunmasını yaptı. 120 sayfalık savunmada "Telekom gerçek değerinin üzerinde satıldı" denildi.

Borsa yüzde 2.7 düştü: 12 milyar dolarlık Telekom özelleştirmesinin iptal edilmesi endişesi piyasaları olumsuz etkiledi. Davada savunmanın verilmesi ve kararın yakında çıkacağı beklentisi borsaları sarstı

Piyasaları Türk Telekom özelleştirmesinin iptal edileceği endişesi sardı. Ulaştırma Bakanlığı ve Özelleştirme İdaesi'nin iptal davası ile ilgili Danıştay'a savunmasını sunması 'karar yakın zamanda çıkacak' şeklinde yorumlandığı için borsada düşüş yüzde 2.7'yi buldu. Çimento şirketlerindeki kar satışlarının etkisi olsa da ağırlıklı etkiyi Telekom endişesi oluşturdu. Bu endişeler 3 Ekim ve sonrasındaki AB haberlerinin piyasada yarattığı olumlu havayı da bozdu. 4 Ekim günü 35 bin 738 puandan kapanan İMKB Endeksi dünkü kapanışıyla 33 bin 45 puana geriledi. Piyasalaraetkisi bu kadar büyük olan telekom davasında sunulan savunma belgesinde sektörde ve kamuoyunda büyük tartışma yaratacak tespitler yer alıyor. SABAH, Türk Telekom ihalesinin iptali istemiyle açılan ve Danıştay 13'üncü Dairesi'nde birleştirilen 18 davaya, ÖİB ve Ulaştırma Bakanlığı hukukçularınca sunulan 120 sayfalık savunmayı açıklıyor. Telekom'un yüzde 55'inin blok olarak satıldığı ihalede en yüksek teklif 6.5 milyar dolar olmiş ve Telekom'in değeri 12 milyar dolara ulaşmıştı. Savunma belgesinde bu satışın iptali için öne sürülen iddialara verilen cevaplar şöyle:

İDDİA: Yabancıya satış, ülke güvenliği ve stratejik açıdan sakıncalıdır.

SAVUNMA: Tam rekabete açılmış bir sektörde, yabancıların hisse sahibi olması devletin ekonomik bağımsızlığını ya da

milli güvenliğini tehlikeye atmaz.
Devlet, telekomünikasyon sektöründe düzenleyici ve denetleyici hatta gerektiğinde yaptırım uygulayıcı olarak varlığını ve hakimiyetini her zaman koruyacak. Türkiye'de, telekomünikasyon sektörünün tam rekabete açıldığı gerçeği dikkate alındığında Telekom ile aynı hizmetleri sunacak yeni bir işletmeci şirketin kurulması ve faaliyet göstermesi mümkündür.

İDDİA: Daha yüksek gelir getirecek halka arz yöntemi uygulanmadı.

SAVUNMA: Dünyada, telekomünikasyon hizmeti sunan işletmeciler, öncelikle blok satış yöntemiyle özel sektör yönetim anlayışı ve sinerjisine sahip oluyor. Blok satışın ardından kalan hisseler halka arz ediliyor. Bu sayede daha fazla gelir elde ediliyor. Bu konuya ilişkin olası diğer bir risk de borsa spekülatörlerinin de etkisiyle Türk Telekom'un

çoğunluk hisselerinin bugün söz konusu olan tutardan daha azına bir sermaye grubunun eline geçmesidir. Bu çerçevede, Telekom'un rekabet ortamında sürekli büyümesi ve yakın çevresine açılabilmesi için blok satış gereklidir.

İDDİA: Türk Telekom hisseleri gerçek değerini bulmadı. SAVUNMA: Bakanlar Kurulu, 23 Haziran 2006 tarihinde Türk Telekom'un tamamı için 9 milyar dolar değer tespit etti. Türk Telekom'un yüzde 55 hissesinin değeri 4 milyar 950 milyon dolardır. İhalede çıkan tutar, belirlenenin çok üstünde, 6 milyar 550 milyon dolardır. Değer tespitine ilişkin iddialar bilimsel gerçeklikten uzaktır. Türk Telekom'un tüm hisselerinin değeri ihale sonunda 12 milyar dolar olarak ortaya çıkmıştır.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber