ÖSYM'de bütçe sıkıntısı

Haber Giriş : 13 Ekim 2005 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) eğitim raporunda yer alan "ÖSYM, YÖK'ün sorumluluğundan kurtarılmalı" önerisi 2006'da ekonomik açıdan gerçekleşecek. ÖSYM bütçesi, tarihinde ilk kez, YÖK'ten bağımsız olarak Maliye Bakanlığı'na bildirilecek ve 2006 genel bütçesine dahil edilecek.

24 Aralık 2003'te Resmi Gazete'de yayımlanan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nu gerekçe gösteren Maliye Bakanlığı, ÖSYM'den 2006 yılı için bütçe planı hazırlayıp bildirmesini istedi. 5018 sayılı Kanun'un 2 sayılı T cetvelinde ÖSYM, YÖK'ten ayrı olarak Genel Bütçe kapsamındaki kamu idareleri arasında yer aldı. Daha önce, ÖSYM'nin bütçesi Genel Bütçe'ye dahil edilmiyor, döner sermayesinden aldığı kaynak çerçevesinde YÖK tarafından belirleniyordu.

'Biz zaten özerkiz'
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, "ÖSYM, yaptığı sınavlardan elde ettiği kaynakla ayakta durur. Devletten bir kuruş para almaz. Bu yıl ilk kez, bütçemiz Genel Bütçe'ye bağlandı. Ancak Genel Bütçe'de 'bütçenin yüzde 20'si mart ayına, yüzde 20'si haziran ayına kadar kullanılır' gibi talimatlar var. Bizim bu talimatlara uymamız imkânsız. Çünkü ÖSYM sınav takvimine göre para harcar. İlerde ciddi sorunlar çıkabilir" dedi. Prof. Yarımağan, "YÖK bünyesinde çalışıyoruz. Ancak tam bir özerkliğe sahibiz" diye konuştu.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber