Sağlık Bakanlığı'ndan acil önlem

Haber Giriş : 13 Ekim 2005 10:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kuş gribi hastalığının insanlarda görülme olasılığını dikkate alan Sağlık Bakanlığı bir milyon kutu antiviral ilaç siparişi verirken, üretici firma üretimini iki katına çıkardı.

Balıkesir'de kuş gribi tespit edilmesinin ardından 4 günde 28 bin kutu satılan Tamiflu adlı ilaçtan bir milyon kutu sipariş edildi.

Kuş gribi tedavisinde kullanılan Tamiflu'dan Türkiye genelinde 55 bin kutu olduğu belirtilmişti. Sağlık Bakanlığı'nın isteği üzerine İsviçre'deki merkezine başvuran Roche, yeni siparişleri verdi. Hükümetin, tehlikenin önceden görülmesine rağmen Tamiflu stoğu yapmadığını söyleyen DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, bazı ülkelerin stok yapması nedeniyle ilacın temininde sıkıntı yaşanacağını savundu.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, Milliyet'e yaptığı açıklamada, kuş gribine karşı antiviral özelliğiyle tedavi edici etkisi olan Tamiflu ilacını koruyucu sağlık hizmetleri açısından stokta bulundurmak istediklerini vurguladı.

'Saklamak amaçlı alım'

Buzgan, bu nedenle bakanlık olarak 1 milyon kutu alım yapılması için firma ile temasa geçtiklerini bildirdi. Bunun için firmaya niyet mektubu gönderdiklerini söyleyen Buzgan, Roche firmasından henüz yanıt gelmediğini ancak yaptıkları ön görüşmede asgari 500 bin ilaç gelmesi için karşılıklı anlaşmaya varıldığını ifade etti. Buzgan, "Piyasada gereksiz şekilde bu ilaca talep oldu. Herhalde bazıları, saklamak amacıyla alım yaptı. Vatandaşlarımız endişeye kapılmamalı. İnsana bulaşma vakası henüz yok. Bu nedenle Tamiflu alarak, evde saklamaları yanlış olur" diye konuştu. Buzgan, Tamiflu'nun enfeksiyon uzmanı kaşesi olan reçete ile alınması durumunda sosyal güvenlik kurumlarınca ödemesi yapılan bir ilaç olduğunu da hatırlatarak, "Bu nedenle pekçok insan kendi cebinden bu ilacı satın almış görünüyor" dedi.

Öte yandan İsviçre firması Roche üretimini artırması için yoğun baskıyla karşı karşıya. Şirket bu yüzden Tamiflu adlı ilacın 10 aşamalı üretim sürecindeki bazı aşamalarını başka şirketlere yaptıracağını açıkladı. Roche, ilacın patent haklarını elinde tutmaya devam edeceğini ve çok karmaşık bir süreç olan üretimin tümünü dışarı vermek gibi bir niyeti olmadığını da kaydetti. Şirket üretimindeki 2004 düzeyini bu yıl içinde iki katına, bunu da 2006'da tekrar iki katına yükseltmeyi hedefliyor.

'Özel geliştirilmiş bir ilaç yok'

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Mehmet Domaç, kuş gribine özgün geliştirilmiş bir ilaç olmadığını söyledi.

Ancak, virütik rahatsızlıklar için geliştirilmiş ilaçlar olduğunu kaydeden Domaç, "Bu ilaçlardan etken maddesi oseltamivir olan Tamiflu ile zanamivirin etken maddeli Relenza var. Bunlar virütik rahatsızlar için antiviral olarak kullanılan ilaçlar. Kuş gribine ne kadar etkin olacakları konusunda, Türkiye'de çok fazla bu anlamda kullanılmadığı için kesin bir bilgimiz yok" dedi.

Vatandaşların, bu ilaçları 48 saat kadar kullanması durumunda bir ölçüde önleyici etki yapabileceği düşüncesi olduğunu anlatan Domaç "Ama kesin bir önleme söz konusu değil" dedi. Hiçbir ilacın yüzde yüz koruyucu olmadığını vurgulayan Domaç, grip aşısının da kuş gribine karşı etkili olmadığını belirtti.

AB ithalat yasağını 2006'ya uzatıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, görülen kuş gribi vakaları nedeniyle Türkiye'den canlı kuş ve tüy ithalına konulan yasağın Nisan 2006'ya kadar uzatılmasını önerdi. Komisyon'un sağlık ve gıda güvenliğinden sorumlu sözcüsü Philip Tod, "Türkiye konusunda, Komisyon'dan mevcut önlemlerin Nisan 2006'ya kadar uzatılması önerisi geldi" dedi.

Kuş gribi nedeniyle AB, pazartesi günü Türkiye'den canlı kuş ve tüy ithalatını yasaklamıştı. Brüksel'de bir araya gelecek olan AB veterinerlik uzmanları, Türkiye'den kuş gribiyle ilgili gelen en güncel verileri gözden geçirecekler. Türkiye'de görülen virüs tipinin 2003 yılından bu yana Asya'da 60'ın üzerinde kişinin ölümüne yol açan H5N1 olup olmadığıyla ilgili ilk sonuçların hafta sonuna kadar alınması bekleniyor.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber