'Ders dışı kitap okumak gereksizmiş!'

Haber Giriş : 13 Ekim 2005 10:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gençlerin çoğu, televizyon ve interneti kitaba tercih ediyor. Ders dışı kitap okumayı ''gereksiz'' bulan öğrenciler bu durumdan okulları sorumlu tutuyor.

Öğrencilerin tamamına yakını internet ve televizyonu seçiyor, ders dışında okumayı gereksiz buluyor

Gençlerin çoğu, televizyon ve interneti kitaba tercih ediyor. Ders dışı kitap okumayı ''gereksiz'' bulan öğrenciler, okulların da ''okuma alışkanlığı'' kazandırmada başarısız olduğu görüşünde.

Okuma araştırması alanında çalışan eğitimci Ferhat Özen , özel bir okulda, ''okuma alışkanlığı'' üzerine bir araştırma yaptı. Araştırmanın sonuçları şöyle:

''Lise son sınıf öğrencilerinin yüzde 45'i en son 6 yıl önce ders dışı bir kitap okumuş. Öğrencilerin yüzde 22'si ise en son 4 yıl önce ders dışı bir kitap okumuş.

Öğrencilerin yüzde 6'sı 3 yıl önce, yüzde 3'ü bir yıl önce, yüzde 2'si 6 ay önce ders dışı bir kitap okuduğunu söylüyor. Lise son sınıf öğrencilerinin yüzde 7'si ders kitabı dışında öykü, roman, gezi, inceleme, deneme, şiir gibi herhangi bir türde kitap okuduğunu anımsamıyor. Bu öğrencilerin yüzde 70'i TV, internet vb. varken kitap okumanın gereksiz olduğunu düşünüyor. Öğrencilerin yüzde 27'si okulların okuma alışkanlığı kazandıramadığı görüşünde. Okuma oranı 10 binde 1.''

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN KİTAP...

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Ferhat Özen, Türkçe ve edebiyat başta olmak üzere derslerin, çocuk ve gençleri kitaptan ve edebiyattan soğuttuğunu belirtti.

Özen, ''Fransa'da kişi başına 7, Almanya'da 6, İsveç'te 11, Japonya'da 18 kitap düşerken Türkiye'de kişi başına düşen kitaptan söz edilemiyor bile'' dedi. Türkiye'de bir yılda basılan kitap sayısının, Japonya'da bir günde basılan kitap kadar olduğuna dikkat çeken Özen, şöyle devam etti:

''Türkiye'de okuma oranı 10 binde 1. Bunun anlamı şu: Türkiye'de 70 milyonda yalnızca 7 bin kişi kitap okuyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptırdığı bir araştırmaya göre altı kişiye bir kitap düşüyor. Ancak, ders kitaplarının da bu araştırmaya katıldığını biliyoruz. İTO'nun yaptığı en son araştırmaya göre ise Türk halkının satın alma gereksinmeleri listesinde kitap, 86'ncı sıradan 116'ncı sıraya düşmüş bulunuyor.''

cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber