Kariyer farkı öğretmenleri birbirine düşürdü

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Ekim 2005 01:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, kamuoyunda çok tartışılan ve öğretmenlerin tepkisini çeken Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı (KBYS) ile birlikte öğretmenler arasında tartışma ve huzursuzluk başladığını söyledi.

Uzman öğretmene 75 YTL, Başöğretmene 150 YTL ek ödemeyi öngören KBYS sınavına 575 bin öğretmenden 323 bininin müracaat şartlarını taşımadığı için başvuramadığını, sınava girme koşulunu taşıyan 252 bin öğretmenden ise yalnızca 120 bininin müracaat ettiği 27 Kasımda ÖSYM'ce yapılacak olan KBYS sınavına, öğretmenlerin her branştan öğretmenlerin bulunduğu gruplar kurarak, dershanelere giderek veya boş derslerinde çalışarak harıl harıl hazırlandıklarını belirten Genel Başkan Gürkan Avcı; Öğretmenlerimiz büyük bir stres altında sınava hazırlanıyor, dedi.

Avcı, konuyla ilgili basın açıklamasını şöyle sürdürdü;

Bazı okullarda öğretmenler kendi aralarında sınava katılmama yönünde kararlar alıyor. Bunlardan birisi de Ankara Atatürk Lisesi. Bu lisedeki öğretmenler sınava katılmama kararı aldılar. Sınava katılmama kararı alan öğretmenlerle bu karara uymayan öğretmenler arasında tartışmalar yaşanıyor. Öğretmenler arasındaki bu yarış eğitimi olumsuz etkiliyor. Öğrenci velileri daha şimdiden çocuklarını uzman ya da başöğretmende okutmak istediğini söylüyor. Sınavı kazanamayan veya sınava başvuramayan öğretmenler velilerin gözünde küçük düşeceğini düşünüyor. Yaratılan iyi öğretmen, kötü öğretmen farklılığı öğrencilerin öğretmenlere karşı tutumunu olumsuz yönde etkileyebilir. Sınavın etkisi yüzde elli iken, yoruma açık okul idaresinin değerlendirmesi de yüzde elli olacak. Bu durum öğretmenleri okul müdürlerine ve siyasilere karşı "omurgasız" davranışlara itebilir. Öte yandan 5 yıllık İlahiyat Fakültesi mezunu öğretmenlerin bu sınavdan muaf tutulması, öğretmenler arasında ciddi rahatsızlıklar yaratıyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu tutumuyla adeta öğretmenler arasında ideolojik ayırımcılık yapmakla suçlanıyor. Yine 8 yılını doldurmayan ve 2-3 yıllık yüksekokul mezunu olan öğretmenlerde bu sınava alınmayarak sistemden dışlanıyor.

Halbuki öğretmenlerin bilgilerini yenilemeleri ve kendilerini geliştirmeleri açısından bu sınav güzel bir fırsat olabilirdi. Öğretmenlik mesleğindeki birtakım olumsuz gelenekler sınav bahanesiyle değiştirilebilirdi. Çalışan çalışmayan, kendini geliştiren geliştirmeyen öğretmenin belli olması ve öğretmenlikte bir heyecan yaratılması için tam zamanıydı. Öğretmenlerin performanslarının bilerlenmesi elbette ki doğal karşılanmalıdır fakat bu iş konsensus sağlanmış nesnel ölçütler etrafında belirlenmelidir. Yoksa öğretmeni çoktan seçmeli bir sınavla ve okul müdürünün insafıyla tahkir veya takdir etmenin hiç kimseye bir faydası olamaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber