Çelik: YÖK 'çalıkuşlarının' okuduğu okulları kapatıyor

Haber Giriş : 14 Ekim 2005 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Kadir Has Üniversitesi ile ilgili yasa tasarısı görüşülürken, AKP ve CHP milletvekileri arasında tartışma yaşandı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, YÖK'ün "Çalıkuşu" gibi mecburi hizmeti kabul eden kişilerin okuduğu okulları kapatmaya çalışmakla suçlarken, YÖK'ü Komisyon Başkanı AKP'li Sait Açba'ya, Başkan, Başkanvekili düzeyinde temsil edilmediği için de şikayet etti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Türk Kardioloji Vakfı'nın Kadir Has Üniversitesi'nin kurucu vakfı olmaktan çıkarılarak, İstanbul'da Sağlık-Bilim Üniversitesi kurulmasına ilişkin yasa tasarısı görüşüldü. Görüşmeler sırasında CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, tasarıyla ilgili olarak YÖK'ün görüşünün alınmadığını ve buna ilişkin bir yazının da milletvekillerine gönderildiğini söyledi.

Vakıf üniversiteleri tarikatların elinde
Kumkumoğlu, vakıf üniversitelerinin hepsinin kanuna karşı hile yaptıklarını belirterek, "Parasına karşı para kazanmaya çalışanlar ancak kanuna karşı hile yaparak bunu yapabilirler. Bu üniversitelerin önemli bir kısmı da tarikatların kontrolünde. Bunların hepsinde de Cumhuriyete bağlılıklarını göstermek için Atatürk resimleri asılı" dedi.

Bakanı üniversiteye kadar sırtımda taşıyacağım
ANAP'a katılan Mardin Milletvekili Muharrem Doğan da, ANAP olarak hükümetin olumlu yapacağı her konuyu destekleyeceklerini belirterek, "Mardin'e de üniversite kurulursa Sayın Bakanı havaalanından üniversitenin kapısına kadar sırtımda taşıyacağım" diye konuştu. Bunun üzerine CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, "O zamana kadar Sayın Bakan biraz zayıflayın" diye laf attı.

YÖK yanıtı 10 ay önce göndermişti
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, YÖK'ün tasarıyla ilgili görüşünün alınmadığı yönündeki eleştirilere karşın, YÖK'ün Kadir Has Üniversitesi ile ilgili görüşünü 27 Ocak 2005 tarihinde gönderdiğini ve üniversite bünyesindeki bazı yüksekokulların kapatılması yönünde görüş bildirdiğini söyledi. Çelik, "Çalıkuşu dediğimiz ve mecburi hizmete giden insanların okuduğu üniversitelere, YÖK kapatılsın diyor" dedi.

Vakıf üniversitelerinin kanuna karşı hile yaptığı eleştirilerini anımsatan Çelik, Anayasa değişikliği yapılarak kanuna karşı hile yapılmasının önüne geçilebileceğini söyledi vakıf üniversitelerinin, tarikatların güdümünde olduğu sözlerini de miletvekillerine yakıştıramadığını bildirdi. Çelik, "Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletiyse yasaları var, yargısı var. Bu dediğiniz çarpıklık varsa üstüne gidin" dedi.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber