Vanlı gazetecilerden 'sus payı konut' iddialarını tepki

Vangölü Gazeteciler Cemiyeti, Vanlı gazetecilere ?sus payı' olarak Toplu Konut İdaresi'nin yaptırdığı afet konutlarından 100 tane verildiğini iddia eden köşe yazarı Emre Uslu'nun özür dilemesini istedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2012 11:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, bir gazetenin köşe yazarı olan Emre Uslu'nun Vanlı gazetecilere ?sus payı' olarak Toplu Konut İdaresi'nin yaptırdığı afet konutlarından 100 tane verildiği gibi dayanağı olmayan iddialarında ısrarcı olması üzerine bu açıklamanın yapılması zorunluluğunun ortaya çıktığı belirtildi. Açıklamada, Vangölü Gazeteciler Cemiyeti'nin, öncelikle zor bir bölgede gazetecilik görevini ifa etmeye çalışan, ulusal ve yerel gazetecileri bünyesinde barındırmakta olduğu belirtilerek, 100'ün üzerinde üyesi bulunan cemiyet olarak öncelikle yalan ve mesnetsiz yakıştırmalarla Vanlı gazetecileri zan altında bırakmaya çalıştığı belirtilen Uslu kınandı.

"YALAN VE YANLIŞ BİLGİLERİN DİLE GETİRMESİ GAZETECİLİK ETİĞİNE AYKIRI"

Vanlı gazeteciler olarak meslek onuruna halel getirecek, meslek ilkelerine ters düşecek tutum ve davranışlardan hep kaçınıldığı belirtilen açıklamada, mevzu olan konu hakkında Uslu'nun, araştırma yapmadan ve konunun birinci muhatabı olan Vangölü Gazeteciler Cemiyeti yönetiminden herhangi biriyle görüşmeden, bilgi almadan, yalan ve yanlış bilgileri köşesinde dile getirmesinin öncelikle gazetecilik etiğine aykırı olduğunu ifade edildi. Açıklamada, ?Üyelerden gelen yoğun istek üzerine anket yaparak ev konusunda yeni bir çalışma başlattık. Amacımız, birçoğu asgari ücretle çalışan üyelerimizi uzun vade ve düşük taksitle ev sahibi yapmaktı. Türkiye'nin farklı bölgelerinde yapılan projelerle ilgili bilgiler toplamış ve bu konuda TOKİ ile görüşmelere başlamışken 23 Ekim 2011'deki deprem oldu. Kentteki herkes gibi meslektaşlarımız da bu depremden büyük bir yara aldı. Üstelik meslektaşlarımız kendi acılarını içine gömerek canla başla, gece gündüz çalıştı. Depremde kentte evleri yıkılan ve ağır hasar gören vatandaşlar için TOKİ eliyle konut üretimi başladı. Yetkililerin ihtiyaçtan fazla konut yapılacağını açıklaması üzerine her zamandan daha fazla ev ihtiyacı ortaya çıkan üyelerimiz için girişimlerimizi hızlandırdık. Bu süreçte Van'da incelemelerde bulunan TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel'le görüşme yaptık. Karabel'in olumlu yaklaşımı üzerine üyelerimizle temasa geçerek konut sahibi olmak isteyenleri tespit ettik. Hatta ulaşamadığımız üyeleri de listemize ekledik. Bunu dışında cemiyetimize üye olmayan gerçek anlamda kentte gazetecilik yapan 21 kişinin daha ismini listeye ekledik. Liste, 27 Ocak 2012 tarihinde TOKİ Finansman Daire Başkanlığına gönderildi? denildi.

Vangölü Gazeteciler Cemiyeti'nin açıklamasında, meslektaşların ev sahibi yapılması için yapılan görüşmelerde muhatabın hep TOKİ olduğu belirtilerek şöyle denildi:

"VAN'DAKİ GAZETECİLERİ TÖHMET ALTINDA BIRAKMAK HANGİ VİCDANA SIĞAR?"

?Valilik, AFAD'a konut talebiyle ilgili başvurumuz olmamıştır. Gazetecilerin ev sahibi olmaları için Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Van valisi Münir Karaloğlu'yla bu anlamda görüşülmüştür. 26 Nisan 2012 tarihinde yapımı devam eden konutlarda incelemelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'a, fazla kalan deprem konutlarından 100'ünün gazetecilere uzun vadeli ve düşük taksitle tahsis edilmesi için desteği istenmiştir. Sayın Atalay'ın yaklaşımı olumlu olmuş, ikinci etapta yapılanlarda 100'ünün gazetecilere verilmesinde bir sakınca olmadığının bunun çok iyi olacağını belirterek, TOKİ'nin yardımcı olması talimatını vermiştir. Atalay'ın bu açıklaması medya organlarınca da haber yapılmıştır. Bu görüşmeler gizli olmadığı gibi kamuoyu önünde yapılmıştır ancak gelinen noktada gazetecilere verilen tek bir konut olmadığı gibi görüşmeler de sonuçlanmamıştır. Biz gazeteciliğimize söz ettirmeyecek kadar onurlu ve şerefli insanlarız ki bundan dolayı Emre Uslu'yu bir an önce yanlışından dönmeye davet ediyoruz. Yıllardır sıkıntılı olan bu bölgede tüm tehlikeleri göze alarak mesleğini icra etmeye çalışan Van'daki gazetecileri töhmet altında bırakacak sözler sarf etmek hangi vicdana sığar? Yaşadığımız koca depremden sonra bile bir kez olsun Van'a gelmeyen Uslu'yu gerçekleri yerinde görmek üzere Van'a gelmeye, haklı olarak da özür dilemeye davet ediyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber