Plansız üretim ve kötü hava şartları, sebzeyi çöpe götürdü

Sebze ve meyvede arz-talepteki üretim planlamasının yapılmasına paralel olarak iklim şartlarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi 100 bin ton ürünün çöpe gitmesine neden oldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2012 10:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarımın önemli merkezlerinden Antalya'da sera ürünü salatalık, domates, biber ve patlıcan para etmiyor. Kilosu 10-20 kuruşa kadar düşen ürünler çöpe gidiyor. Alanya'da salatalık, domates, Kaş'ta biber, Demre ve Kumluca'da biber, domates ve patlıcan, Serik'te kokteyl domates ve patlıcan, Gazipaşa'da salatalık, Elmalı'da da domates ve salatalık para etmediği için on binlerce çiftçi ürününü çöpe döktü.

Antalya Bölgesi Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı Mustafa Özen, 150 bin çiftçinin yaklaşık 100 bin ton sebzeyi çöpe döktüğünü, bunun milli servet zarar olduğunu ifade etti. Bu yıl sebze sezonunu zararlı kapadığını ifade eden Özen, gelecek yılların planlamasını şimdiden çok iyi yapmak gerektiğini vurguladı. Özen, bölgesel ürün üretimi yapılması gerektiğini savundu. Çiftçinin, sebze ve meyvenin arz talep dengesine göre üretim planlaması yapması gerektiğinin altını çizen Özen, ürünlerin çeşitlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Özen, "Birçok ürün ülkemizde üretilmesine rağmen, halen yurt dışından ithal ediliyor. Bu ürünlerin ülkemizde üretilmesi için devletin planlı bir şekilde teşvikle desteklemesi gerekiyor. Çiftçinin eğitilmesi şart. Çiftçinin ülkemizde kaç ton hangi sebze ve meyveden üretileceğini bilmesi gerekiyor. Üretici bu şekilde kendini yetiştirip üretim planlamalarını yakından takip etmesi gerekiyor. Birlik ve kooperatiflerle birlikte hareket etmesi gerekiyor." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber