İHL'den düz liseye geçişi sağlayacak düzenleme tartışma yarattı

Haber Giriş : 15 Ekim 2005 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB'in, meslek lisesi ve İHL öğrencilerinin liseye geçişini sağlayacak düzenlemesi tartışma yarattı

YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç, Milli Eğitim Bakanlığı'nın meslek ve imam hatip lisesi (İHL) öğrencilerinin genel liseye geçişini sağlayacak düzenlemesini eleştirerek, "Bu katsayıları aşmanın üstü örtülü bir yolu" dedi. YÖK ve CHP'den de, düzenlemeye ilişkin tepkiler geldi.

YÖK'le mali bağını koparması için ÖSYM'den bağımsız bütçe hazırlaması yönündeki Maliye Bakanlığı talebine tepki gösteren Teziç, "Korkumuz bu idari yapının, bir süre sonra sınavların politik karar merkezlerince düzenlenmesine kadar gidecek kapıyı açma tehlikesi. Düzenleme ileride giderilmesi olanaksız tahribatlara yol açacak" diye konuştu.

Teziç, ÖSYM'nin 35 yıldır sınavları dürüstlükle yaptığını belirterek şunları söyledi: "ÖSYM şimdi Maliye Bakanlığı'na bağlanıyor. İdari ve mali açıdan özerk kurum olarak düzenleneceği söyleniyor. Ancak ÖSYM, siyasi etkilerden arınmış bir kurumdur. Yeni mali yapılanmaya gidilmesi halinde endişemiz kurumun çalışmasının zaafa uğrayacağı. Siyasi sorumlulara seslenmek istiyorum: Bu sisteme dokunmayın. Türkiye'de en dürüst yapılan sınav sistemi yara alır."
İHL'den genel liseye geçişlerin sıkıntı yaratacağını da dile getiren Teziç "Üniversitelere nasıl öğrenci alınacağı YÖK'ün görevleri arasında. MEB'in konusu değil" diye konuştu.

Diğer tepkiler
ÜAK Başkanı Emin Alıcı: İHL'lerle ilgili boşuna bir düzenleme yapıldı.
YÖK Başkan Vekili İsa Eşme: Hükümet üniversitelere el atmaktan vazgeçmedi. İlk hedefi ÖSYM.
YÖK Genel Kurulu Üyesi Engin Ataç: ÖSYM, YÖK'ten ayrılırsa iki başlılık olur.
YÖK Genel Kurulu Üyesi Türkan Saylan: Hükümetin üniversiteleri engellemeçabası hüsranla sonuçlanacak.
CHP'li Mustafa Gazalcı: Laik, bilimsel eğitimi içine sindiremeyen AKP üniversitelere saldırıyor.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber