Partiler sadece 'milletvekili zammında' uzlaştılar

Haber Giriş : 23 Kasım 2012 01:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis Yeni Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda aylardır neredeyse hiçbir maddede anlaşamayan partiler tek bir konuda hemfikir oldu: Milletvekilleri zammı.

Komisyonda hiç kimse milletvekillerine yapılacak zamma itiraz etmedi. Milletvekilleri zamları haricinde aylardır devam eden çalışmalarda komisyonda uzlaşılan madde sayısı 5'i geçmiyor.

Ancak, partilerin tamamı, milletvekili zammının nasıl yapılması gerektiği konusunda ortak görüşler dile getirdi. Böylece bir Anayasa değişikliğinde kabul edilecek "banko" maddeler arasında ödenek ve yollukların yer alacağı anlaşıldı.

Sözcü Gazetesi'den Saygı Öztürk, milletvekili ödenek ve yolluklarıyla ilgili siyasi partilerin önerilerine ulaştı. Tepkilere neden olmaması için zamların kanunla düzenlenmesi görüşü ağır bastı.

İşte milletvekillerine yapılacak zam konusundaki öneriler:

AKP: Kesinti olmasın

İktidar partisi AKP'nin önerisinde, "Milletvekillerinin ödenek, yolluk ve emeklilik işlemleri kanunla düzenlenir. Ödeneğin aylık tutarı en yüksek devlet memurunun almakta olduğu miktarı, yolluk da ödenek miktarının yarısını aşamaz. Milletvekillerine ödenecek ödenek ve yolluklar, kendilerine bağlanan emekli aylığı ve benzeri ödemelerin kesilmesini gerektirmez" ifadelerine yer verildi.

MHP: Meclis İç Tüzüğü'nde düzenlensin

MHP, milletvekilliğinin düşmesi, iptal istemi, ödenek ve yollukların kanunların teklif edilmesi ve görüşülmesinin Meclis İç Tüzüğü'nde düzenlenmesi gerektiğini, Anayasa'da düzenleme yapılmasına gerek olmadığına karar verdi.

CHP: Ödenek ve yollukların en çok üç aylığı önceden ödenebilir

CHP'nin sunduğu öneride ise şu ifadeler yer aldı: "TBMM üyelerinin ödenek, yolluk ve emeklilik işlemleri kanunla düzenlenir. Ödeneğin aylık tutarı en yüksek devlet memurunun almakta olduğu miktarı, yolluk da ödenek miktarının yarısını aşamaz. TBMM üyeleri bunların emeklileri SGK ile ilgilendirilirler ve üyeliği sona erenlerin istekleri halinde ilgileri devam eder. TBMM üyelerine ödenecek ödenek ve yolluklar, kendilerine sosyal güvenlik kurumu tarafından bağlanan emekli aylığı ve benzeri ödemelerin kesilmesini gerektirmez. Ödenek ve yollukların en çok üç aylığı önceden ödenebilir."

BDP:Ölene kadar

BDP, milletvekillerinin özlük haklarının ömür boyu sürmesinin geçerli olmasını istedi. BDP'nin önerisinde ise şöyle denildi: "Bir yasama döneminde milletvekillerinin aylık ve ödeneklerine yapılan artışlar ancak bir sonraki yasama döneminde yürürlülüğe girer. Milletvekillerinin mali ve sosyal hakları hakkaniyet ve diğer kamu yöneticileriyle eşitlik temelinde saptanır. Milletvekili ödenekleri ve yollukları yasayla belirlenir. Milletvekili ödeneği kıyasen birinci derecenin dördüncü kademesindeki kadrolu bir devlet memurunun aldığı ödenek miktarını, yolluk ise onun yarısını aşamaz. Meclis üyelerinin sosyal güvenceleri yasayla belirlenir. Emekli maaşı dışındaki hak ve ayrıcalıklar, milletvekilinin ölümüyle sona erer."

Sözcü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber