Hasta Hakları bilinci yaygınlaşıyor

Haber Giriş : 15 Ekim 2005 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hasta Hakları ve Sağlıklı Yaşam Derneği (HAKSAY) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yahya Deryal, herkesin ihtiyacı olan sağlık hizmetini eşitlik ve saygınlıkla alabilmesinin temel insan hakkı olduğunu söyledi.

Deryal, yaptığı açıklamada, 28 Şubat 2005'de kurulan HAKSAY'ın tamamen gönüllü bir örgütlenme olduğunu belirterek, ''Hasta haklarına saygı, sadece etik bir değer veya sorun değil, aynı zamanda hukuki bir yükümlülüktür. Yapılması gereken hasta haklarına saygının eğitim ve bilinçle etik bir yükümlülük olarak sağlanması, hukuk yaptırımlarına gerek kalmamasıdır'' dedi.

Hasta hakları alanında ulusal ve uluslararası boyutta yaşanan gelişmelerin, hak kullanımı konusunda giderek artan toplumsal bilinç ve duyarlılık oluşturduğunu ifade eden Deryal, ''Sivil toplum örgütlerinin konuya sahip çıkması dolayısıyla hasta hakları öncelikli bir toplumsal gündem haline geldi. Bu gelişmeler sağlık çalışanlarını yakından ilgilendirmektedir. Bu bakımdan gerek kamuya ait sağlık kurumlarında gerekse özel sağlık işletmelerinde tüm sağlık çalışanlarının hasta hakları konusunda yoğun bir eğitim alması gerekmektedir'' diye konuştu.

Deryal, her bireyin sağlık içinde yaşama ve sağlığını koruyup, geliştirme hakkına sahip olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

''Hastalıkların önlenebilmesi için kontrol edilebilir çevresel faktörlerin olumlu yönde geliştirilmesiyle daha sağlıklı bir dünya kurulabilir. Hastalık veya sakatlığa maruz kalan kişilerin, sağlığa kavuşabilmek için gereksinim duyacağı nitelikli bir sağlık hizmetine kolaylıkla erişebilmesi gerekmektedir. Herkesin ihtiyacı olan sağlık hizmetini eşitlik ve saygınlıkla alabilmesi temel insan hakkıdır.''

Hasta ve hasta yakınları ile tüm sağlık çalışanlarının hasta hakları bilincine sahip olması gerektiğine işaret eden Yahya Deryal, şöyle devam etti:

''Hasta ve hasta yakınlarının, hakları konusunda bilinçli ve duyarlı olmalarıyla sağlık hizmetlerindeki kalite ve verimlilik artacaktır. Biz yola, hepimizin bir gün hasta ya da hasta yakını olabileceği düşüncesiyle çıktık. Hasta hakları, hekim ve sağlık çalışanlarının hakları ile birlikte düşünülmelidir. Her iki tarafın karşılıklı olarak birbirlerinin hak ve sorumluluklarını bilmesi ve saygı göstermesiyle her şey daha da kolaylaşacaktır. Amacımız hasta ve hasta yakınları, sağlık kurum ve kuruluşları, sağlık çalışanları ve konuya duyarlı herkesimle işbirliği yaparak, sağlık hizmetlerinin sunumunda evrensel standartlara ulaşabilmektir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber