Türkiye'de 17 yılda 873 bin göçmen yakalandı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2012 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de son 17 yılda 873 bin 576 düzensiz göçmen yakalandı. Düzensiz göçün organizasyon boyutunda son 5 yılda yakalanan yasa dışı göçmen kaçakçısı sayısı da 4 bin 949.

Türkiye, yer aldığı coğrafyada meydana gelen ekonomik ve politik sıkıntılar, ülkeler arası çıkar çatışmaları, iç savaşlar, doğal afetler, kıtlık, açlık, salgın hastalıklar, yaygın insan hakları ihlâlleri gibi nedenler sebebiyle gün geçtikçe artan yasa dışı göç olayları konusunda transit ve hedef ülke konumuna geldi. Türkiye'ye 2011 yılında 16 bin 876 yabancı, iltica-sığınma başvurusunda bulunurken; 2012 yılında bu sayı Ekim ayı itibariyle itibarıyla 17 bin 10 kişiye, toplam sığınmacı sayısı ise 38 bin 571 kişiye ulaştı. Son 17 yılda 873 bin 576 düzensiz göçmen yakalandı. Düzensiz göçün organizasyon boyutuna göre son 5 yılda yakalanan yasa dışı göçmen kaçakçısı sayısı 4 bin 949.

6 İLE 7 ADET KABUL VE GERİ GÖNDERME MERKEZİ

Yürürlükteki mevzuatta değişiklikler yapıldı ve 2005 yılında İltica ve Göç Ulusal Eylem Planı kabul edildi. Uluslararası kuruluşlar ve Avrupa Birliği (AB) ile önemli projeler gerçekleştirilirken; bir kısım projeler de halen devam ediyor. AB eşleştirme ve yatırım projelerinden olan 82 milyon 37 bin 69 avro bedelli 'Kabul ve Geri Gönderme Merkezleri Tesisi Projesi' devam ediyor. Bu Proje ile 6 ilde toplam 7 adet Kabul ve Geri Gönderme Merkezi inşa edilecek.

Kapsamlı bir göç ve iltica mevzuatı ve bu alanda uzmanlaşmış bir kurum bulunmaması sebebiyle taraf olunan uluslararası sözleşmelere ve AB müktesebatına uyumlu, hukuki ve kurumsal bir yapının oluşturulmasına yönelik çalışmaları yürütmek üzere 'İltica ve Göç Bürosu' oluşturuldu.

İçişleri Bakanlığı, ayrıca konunun uzmanı ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarla birlikte "Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Taslağı" hazırladı. 03.05.2012 tarihinde TBMM'ye gönderilen Kanun Tasarısı, 27.06.2012 tarihinde İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarının bu yasama döneminde Genel Kurul'da görüşülmesi bekleniyor. Bu tasarıyla; Türkiye'nin göç ve iltica mevzuatı ile idari sistemi, uluslararası insan hakları normlarına ve AB müktesebatına uyumlu hale getirilecek. Göç ve iltica alanlarında ihtiyaç duyulan hukuki, idari ve fiziki altyapıya kavuşması sağlanacak.

Bakanlar Kurulu Kararı ile yayımlanan "2008 yılı Ulusal Programında" ise "Türkiye'nin tüm sınır kapıları ile yeşil ve mavi sınırlarında görev yapmak üzere profesyonel bir sınır güvenlik teşkilatının kurulmasıyla ilgili çalışmalar yapılması" ve buna ilişkin yasal düzenlemelerin tamamlanması öngörülüyor.

İçişleri Bakanlığı da bir yandan sınır kontrolü ve gözetimi ile görevli kurumlar arasında işbirliği ve koordinasyon geliştirilip, bu birimlerin idari ve teknik kapasitelerini artırmaya yönelik projeler uygularken, diğer yandan da sınırların korunmasından sorumlu olacak yeni, profesyonel bir sınır kolluğu teşkilatının kurulması için çalışmalar sürdürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber