1416 bursiyerlerinin sorunları Bakan Dinçer'e soruldu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Kasım 2012 14:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Bir kaç haftadır, memurlar.net sitesinde gündeme getirdiğimiz 1416 burslularının yaşamış olduğu sorunlar, Sinop Milletvekili tarafından Milli Eğitim Bakanlığına yöneltilmiştir.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98, TBMM İçtüzüğü'nün 96. maddeleri uyarınca Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer DİNÇER tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Engin ALTAY
Sinop Milletvekili

Üniversitelerin öğretim elemanı ile kamu kurum ve kuruluşların uzman personel ihtiyaçlarını karşılamak üzere 1416 sayılı yasa ile yurt dışında lisansüstü eğitim yapmak üzere gönderilen öğrencilerimiz, gerek bakanlığınızın iş ve işlemleri gerekse bulundukları ülkenin ekonomik şartları nedeniyle büyük sorunlar yaşamaktadırlar.
73 Milyonluk ülkemizde 2245 öğrencimiz bu yasa kapsamında yurtdışında dil, master ve doktora öğrenimi görmektedir. Öğrencilerimizin bulundukları ülkelerdeki üniversiterle karşı sorumluluklarını bakanlığınızın uygulamaları nedeniyle yerine getirememeleri ülkemiz adını hoş olmayan bir durum oluşturmaktadır.
1. 1416 sayılı yasada yürürlüğe girdiği tarihten günümüze kadar kaç öğrencimiz yararlanmıştır? Öğrenimini bırakan öğrenci sayısı son 10 yılda kaçtır? Öğrenimlerini bırakma nedenleri nelerdir?
2. Öğrenimlerini bırakmaları vb nedenlerle Bakanlığınızla mahkemelik olan kaç öğrenci vardır? Bakanlığınızın açtığı davaların türü nedir?
3. Cumhuriyetin kuruluş yıllarındaki büyük ekonomik sıkıntılara rağmen yurtdışında öğrenim gören öğrenciler hiçbir şekilde mağdur edilmezken, dünyanın en büyük 17. ekonomisine sahip olan ülkemizin yurtdışındaki öğrencilerimize verdiği bursları yeterli görmekte misiniz? Burs miktarlarını yaşanabilir bir düzeye çıkaracak mısınız?
4. Öğrenci burslarını her ülkenin ( hatta bölge ve eyaletlerine göre) yaşam endekslerine göre çeşitlendirmeyi ve miktarlarını farklılaştırmayı düşünüyor musunuz? Bu yönde yapılan bir çalışma var mıdır?
5. Burslarının ödenme tarihinde neden sürekli aksama yaşanmaktadır? TC Hükümetinin öğrenci burslarını zamanında ödememe gerekçesi nedir?
6. Öğrencilerimizin eğitim aldıkları ülkelerle okul ücreti, sağlık, barınma, ulaşım gibi harcama kalemlerinin hükümetler ( bakanlıklar) arası transferle aktarılması yönünde bir çalışmanız olabilir mi?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber