Şarköy Devlet Hastanesi sigarayı tedavi ile bıraktıracak

Tekirdağ'ın Şarköy İlçe Devlet Hastanesi, sigarayı bırakma polikliniği hizmete girdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Kasım 2012 21:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başhekim Uzman Dr. Çetin Kirezli, Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan proje gereği, hastanelerinin polikliniklik katında bir odayı, sigara bağımlılığından kurtulmak isteyen vatandaşlara ayırdıklarını ifade etti. Polikliniğin haftanın üç günü hizmet vereceğini belirten Kirezli, yapılacak çalışmalarla, sigara bağımlılarının daha sağlıklı günlere adım atacağını anlattı.

Şarköy Devlet Hastanesi'nde hizmete giren sigara polikliniğinde görevli, Anestezi Uzmanı Dr. Handan Özbek Ekici ise, kendilerine gelen hastaların ilk önce bağımlılık derecesini öğrenmeye çalıştıklarını belirterek "Elimizde bağımlılık derecesini belirleyen bir ölçüt var. Buna göre hastanın bağımlılığını değerlendiriyoruz. Hastanın genel tıbbi hikayesini sorguluyoruz, ek hastalıkları var mı, kaç yaşında, kullandığı ilaçlar var mı, geçirdiği bir operasyon var mı, bunları öğrenmeye çalışıyoruz. Bir başka testle, hastanın depresif ya da bir başka durumu var mı bunu belirliyoruz. Kan testi, böbrek yetersizliği, akciğer ve karaciğerle ilgili testler yapıyoruz, elektrosunu çekiyoruz. Bunları komple değerlendiriyoruz, eğer hasta uygunsa, elimizde birkaç çeşit ilaç var, sigara bağımlılığında kullanılan, bu ilaçların uygulamasına başlıyoruz. ya da, nikotin replasman tedavileri var. Hastaya göre değerlendirip, nikotin replasman tedavisine başlıyoruz. Daha sonra belirli aralıklarla hastaları kontrole çağırıyoruz. Gerekirse daha önceden aldığımız telefonlarıyla kendilerini arayarak, ne durumda olduklarını soruyoruz. Hastalar uyum sağlarlarsa ortalama 3 aylık bir, ya da 6 aya kadar uzayabilecek bir tedavi uyguluyoruz" dedi.

30 YILLIK TİRYAKİ İLK HASTA OLDU

Yapılan duyurular üzerine hastaneye gelen 30 yıllık sigara bağımlısı Şengül Uzun, polikliniğin açılmasına çok sevindiğini ifade ederek "Günde 1,5 paket sigara içiyorum. Bir kez bırakmayı denedim, başarılı olamadım. Sigara bağımlılığının zararlarını gördüm, kalp krizi geçirdim, şubat ayında anjiyo oldum, diyabet hastasıyım. Böyle bir kliniğin açılmasına çok sevindim, duyar duymaz geldim, yararlı olacağına inanıyorum" dedi.

Eşiyle birlikte hastaneye gelen Hasan Uzun (70) kendisinin 26 yaşında sigarayı bıraktığını belirterek "Eşimin sigarayı bırakması için çareler arıyorduk. Böyle bir polikliniğin açılması çok iyi oldu, bunu değerlendirmek istiyoruz. Eşim uygulanacak tedavi ile sigarayı inşallah bırakacak" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber