Kurtulmuş'tan 'Sosyal yardımlar işe yaramaz' iması

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 01 Aralık 2012 12:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Gelir dağılımı hakça olmalı. Bunun için de sosyal yardımlara değil, sosyal politika tedbirlerine ihtiyaç var" sözlerinin sahibi Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr.Numan Kurtulmuş. Sürpriz bir kararla Ak Parti'ye katılan ve Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığına getirilen Kurtulmuş'un, ekonomide hangi çizgide politika üreteceği merak edilliyordu.

Biz de Kurtulmuş'un ekonomide önceliklerini öğrenmek için kapısını çaldığımızda, "Gelir dağılımının hakça olabilmesi için sosyal yardımlara değil, sosyal politika tedbirlerine ihtiyaç var. Asgari ücretin tamamının vergi dışı bırakılması, dolaylı vergilerin payının azaltılması, sermaye birikimini sağlayıcı tedbirler" öncelikli gündem başlıkları olarak sıraladı.

"Orta direk benim doktora konumdu. Sanayi kapitalizmi geçmişte orta direği güçlendirmeyi başardı. Örneğin otomotiv gibi sanayide çalışan nitelikli ve yarı nitelikli insanlar iyi paralar kazanıp, gelirini yükseltti. Ama artık bunun gibi geniş kesimlerin yüksek ücretler kazanma dönemi bitti. Artık ya çok yüksek nitelikli ya da niteliksiz işler var. Sanayi ülkelerinin sorunu burada. Teknolojide muazzam gelişme yaşandı. Bölüşüm sorunu var. Milli gelir arttı ama az sayıda insan bundan faydalanıyor. Refah tabana yayılamadı. Bu yapısal sorunların çözümü için köklü paradigma değişikliklerine ihtiyaç var" diyen Kurtulmuş, gelir dağılımı adaleti, orta sınıfın güçlendirilmesi gibi konularda çalışaklarını vurguladı. Orta sınıfın güçlendirilmesinin siyasal anlamda Ak Parti'yi güçlendireceğini söyledi.

Bölgeler arası gelir dağılımı adaletsiziliğinin kaldırılması için il bazlı kalkınmanın şart olduğunu ifade eden Kurtulmuş, il ve bölge ekonomilerini yakından izlemek için üniversiteler, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarnının katılımlarıyla paneller, çalıştaylar düzenleyeceklerini belirtti. Kalkınma ajanslarının önemli olduğunu ancak ellerinde yeterli kaynak olmadığı için zorlandıklarını ifade eden Kurtulmuş, milli gelirin yüzde 2'sinin bu ajanslar için ayrılması durumunda önemli bir değişim yaşanabileceğini söyledi.

EKONOMİYE 3 KOLDAN İZLEYECEK

Kurtulmuş, yerli ve yabancı uzmanlarla, işadamı örgütleriyle Türkiye'nin sorunlarıyla ilgili düzenli toplantılar yaparak, kurumsal ilişkiler kuracaklarını anlattı. IMF ve Dünya Bankası gibi uluşlararası kuruluşlarla hükümetin zaten ilişki içinde olduğunu ama parti adına da ilişkiler kurup, düzenli görüşmeler yapmayı arzu ettiklerini ifade etti.

Prof.Dr.Kurtulmuş, ekonomiyle ilgili hedeflere ulaşmak ve yeni polotikalar üretmek için Çalışma Grubu, İzleme Grubu ve Danışma Grubu, adı altında üç ayrı birim oluşturduklarını açıkladı. Bürokratlar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu yöneticilerinin bu gruplarda yer aldığını belirten Kurtulmuş, ekonomi bakan ve bürokratlarıyla düzenli toplantılar yapacaklarını, politikalar üreteceklerini, illerin ekonomi potansiyellerini açığa çıkarmaya yönelik araştırmalar yapacaklarını, sivil toplum kuruluşları ile Dünya Bankası ve IMF gibi uluslar arası ekonomi kuruluşlarıyla kurumsal düzeyde kalıcı ilişkiler kurmaya dönük faaliyetler yürüteceklerini söyledi.

"NOT ARTTI DİYE HERŞEY GÜLLÜK GÜLİSTANLIK OLMAZ"

Fitch'in Türkiye'nin notunu artırmasına ilişkin ne düşündüğünün sorulmasına üzerine Kurtulmuş, "Kredi derecelendirme kuruluşlarının notu indirmesi dünyanın sonu olmadığı gibi notun yatırım yapılabilir seviyesine çıkartılmasıyla da her şey güllük gülistanlık olmaz. Yabancı sermayenin doğrudan yatırımlar şeklinde gelmesi gerekir. Buna yönelik çabalarımızı artırmalıyız" yanıtını verdi. Kurtulmuş, yerli bir kredi derecelendirme kuruluşu konusunun da gündemlerinde olacağını bildirdi.

Kurtulmuş, "Türkiye demokratikleştikçe ekonomi daha ileriye gidiyor. Bu yönüyle Türkiye örnek olacak. Singapur, Tayvan modelleri içerisinde demokrasi olmayan kalkınma modelleri. Bizim kalkınmanın içerisinde demokrasi de var. Bu yönüyle dünyaya örnek olmayı hedefliyoruz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber