'Teşvik uygulaması sona ererse, doğudaki yatırımlar batıya gider'

Malatya Aktif İşadamları Derneği (MAKİAD) Başkanı Muzaffer Erşan, 5084 sayılı yasanın 31 Aralık'ta sona erecek olmasının, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yatırım avantajlarını ortadan kaldıracağını, böylece girişimcilerin fabrikalarını batı illerine taşıyacağını belirtti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Aralık 2012 18:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve İl Başkanı Enver Kiraz'ın derneği ziyaretinde konuşan MAKİAD Başkanı Erşan, 5084 olarak belirlenen teşvik yasasının 2004 yılında 36 kentte uygulamaya başlandığını daha sonra yapılan çalışmalarla 13 ilin de bunlara eklenerek, bu sayının 49a ulaştığını ifade etti. 5084 sayılı teşvik yasası sayesinde tüm Türkiyede 31 bin 115 işletmenin 766 bin 672 kişi istihdam ederek, ekonomiye ve sanayiciye büyük destek sağladığını belirten Erşan, şunları kaydetti: "Ancak ülkemizde de firmalar kriz dönemindeki sıkıntıları atlatamadan 31 Aralık 2012 tarihinde 5084 sayılı teşvik yasasının sona ererse büyük sıkıntıların içine düşeceklerdir. Zira tam rekabet piyasası içinde yüzde 10-15 karla çalışan firmalarımızın bu yasanın sonlanmasıyla büyük maliyetlerin altına gireceklerdir. Günümüz koşularında zar zor ayakta durmaya çalışan firmalarımız bu maliyetleri kaldıramayacak ya kapasite küçültecekler ya da bulundukları yerleri terk edeceklerdir. Her şart altında da bu 49 ilimiz çok zor duruma düşecektir. 31 Aralıkta sona ereceği ifade edilen 5084 sayılı teşvik yasasının uzatılması gerekiyor. Teşvik yasası nedeniyle, Doğu Anadolu'ya fabrika açmak isteyen firmalar başka şehirlere yatırımlarını kaydırıyor. Batıda aynı işi yapan firmalarla rekabet edemeyecek noktaya geleceğiz. Zorluklara rağmen bölgeye gelen firmalar işletmelerini kapatırsa geri dönmelerini sağlamak mümkün olmaz. 5084 Sayılı yasanın süresi uzatılırsa daha çok yatırım gelecek işsizlik azalacak ve doğu ileri batıyla yarışır bir düzeye ulaşacak."

Milletvekili Veli Ağbaba ise Malatya'nın diğer illere göre aldığı teşviki iyi kullanan şehirlerden biri olduğunu belirterek, siyasetçilerin görevinin de bu konuda birleştirici rol üstlenerek katkı sunmak olduğunu ifade etti. Ağbaba, "İnsanları, inançlarından, fikirlerinden dolayı hiçbir zaman ayırmadım. Her zaman diyalog içinde olmaya çalıştım. Malatya'nın gelişmesi açısından bizim de üzerimize ne görev düşüyorsa yapmaya hazırız. TBMM'de sizin isteklerinizi, taleplerinizi dile getirmeye devam edeceğiz." dedi.

5084 sayılı yasanın uygulanması süresinin uzatılması için önerge verdiğini aktaran Ağbaba, "Konuyu takip ediyoruz. Teşvik süresinin uzatılması, Malatya ekonomisi için en önemli konuların başında geliyor." ifadelerini kullandı.

Enver Kiraz da işadamlarına partisinin il teşkilatının yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Muzaffer Erşan, Ağbaba ve Kiraz'a plaket takdim etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber