Sivas'ta aşure birlikteliği

Sivas'ta düzenlenen 9. Birlik Aşuresi'nde yaklaşık 15 bin kişilik aşure dağıtıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Aralık 2012 18:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde gerçekleştirilen 17 sivil toplum kuruluşunun ortaklaşa düzenlediği programda birlik ve berberlik mesajları verilerek örnek bir tablo sergilendi.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan Vali Zübeyir Kemelek, Sivas'ın önde gelen sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek düzenlediği bu programı çok önemsediklerini, İslam tarihine bakıldığı zaman Muharrem ayında birçok önemli olayın olduğunu söyledi. Hz. Adem'in tövbesinin kabul edildiği ilk olaydan, son olarak kabul edilen Kerbela'da Zeynel Abidin'in kurtuluşuyla birlikte insanlığın felaha ve kurtuluşa erdiğini belirten Kemelek, ?Türkiye'de bir çok farklılık olmasına rağmen Sivas'taki gibi aşure etrafında bir birleşme olmuyor. Sivas'taki bu geleneğin diğer illere de örnek olmasını ve bu birliğin devamını diliyorum.? dedi.

Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir ise ?Tıpkı aşure gibi Cumhuriyet'in de amacı bu topraklarda yaşayan farklı renkte farklı inançta, farklı etnik kökende Misak-ı Milli sınırları içinde yaşayan insanları farklılıkları zenginlik kabul ederek bir arada tutmayı sağlamaktır. Bu ülkede herkes gibi inancını özgür olarak yaşayabiliyorsa, ibadetlerini özgürce yaşamasının önündeki engeller kaldırabilmişse, bu Cumhuriyet sayesindedir.? diye konuştu.

Belediye Başkan Vekili Orhan Demirok da, Birlik Aşuresi programlarının hepsine katıldığını, her geçen günü programların birlik ve beraberlik içinde daha da güzel geçtiğini, vatandaşların ilgilisinin de takdire şayan olduğunu kaydetti.

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal ise toplumun düzeninin, birlik ve beraberlikle sağlandığına dikkat çekti.

Cam Vakfı Sivas Şube Başkanı Ali Akyıldız, "Aşure; erdemli, ilkeli, dürüst, şefkatli, mert ve yiğit bir kahramanın, zamanın zalim diktatörü tarafından altı aylık süt emer çocuğuna varıncaya kadar bütün yakınlarıyla birlikte acımasızca, susuz olarak şehit edildikleri günün adıdır. Mazlumun zalime, öldürülenin öldürene ve kanın kılıca galip geldiği günün adıdır aşure. Ve zalim karşısında mazlumların ölümcül suskunluk ve durgunluğunu, zalimi kahredici bir çığlığa, yok edici bir volkana çeviren bir özgürlük destanının adıdır aşure. Kerbela bu destanın yazıldığı çölün adıdır." diye konuştu.

Alevi Dedesi Hasan Özer'in duasının ardından Vali Zübeyir Kemelek ve protokol üyelerinin temsili aşure dağıtmasıyla birlikte tören sona erdi.

Esnaf ve Sanatlar Odalarının öncülüğünde 17 sivil toplum örgütlerinin ortaklaşa düzenlenen program için hazırlanan 15 bin kişilik aşure yoğun katılım nedeniyle kısa sürede tükendi.

Programa, Sivas protokolü ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber