Merzifon'da Kerbela şehitleri anıldı

Amasya'nın Merzifon ilçesinde, Hz. Muhammed'in (sav) torunu Hz. Hüseyin ve 72 arkadaşının Kerbela'da şehit edilişinin 1373. yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenlendi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Aralık 2012 19:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Piribaba Kültür ve Dayanışma Derneği ve Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Merzifon şubeleri tarafından Piribaba Cemevi'nde düzenlenen anma programı vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü.

Programda, ?Matem duası' ve ?Mersiyeler' okunduğu sırada duygulu anlar yaşandı.

Programda konuşan Piribaba Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cengiz Doğmuş, Kerbela olayının bir insanlık dramı ve ayıbı olduğunu belirterek, ?Hz. Hüseyin Kerbela'da Yezid'e biat etmeyerek, şehitliği kendi isteği ile seçmiştir.? dedi.

Cengiz Doğmuş şöyle devam etti, ?Hz. Hüseyin'in bu onurlu duruşu, tüm insanlığa ibret olmuş ve olmaya devam edecektir. O gün Kerbela'da Şah Hüseyin'i ve yakınlarını katleden Yezid'in zihniyeti, tarihin belirli zaman dilimlerinde yeniden hortlayarak, insanlığa zulüm yapmaya devam etmiştir. Bugün ne yazık ki 21. yüzyılda; Irak, Suriye, Filistin ve Afrika ülkeleri birer Kerbela'dır.? şeklinde konuştu.

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Merzifon Şube Başkanı Hasan Güvenç ise konuşmasında, ?Bugün hepimizin, büyüğümüzün, küçüğümüzün, Alevinin ?Sünninin herkesin kalbi gamlı, gönlü kederli.

Cenab-ı Allah bizi Ehl-i Beyt'in sevgisinden mahrum etmesin. Hz. Hüseyin, Hz. Muhammed Mustafa'ya ve Allah'ın vahiy ettiği Kuran'a bağlı kalan Hüseyin'dir. Görüldüğü gibi Anadolu Aleviliğinin savunduğu ve bağlı olduğu Hüseyin hakikat düzeyinde yer alan, mutlak değerler adına ölümü göze alan bir kişidir.? diye konuştu.

Günün anlam ve önemiyle ilgili konuşan Amasya Valisi Abdil Celil Öz ise tüm Müslümanların Kerbela'dan ders çıkarması gerektiği söyledi. Vali Öz, ?Muharrem ayı acının yaşandığı bir dönemdir. Bu acıdan, matemden ders çıkarmalıyız. Tekrar aynı acıların yaşanmaması için birlik ve beraberliğimizi güçlendirmeliyiz. Hz. Adem'den bu yana inanç tarihimize baktığımızda yaşanan belli olaylar bazı olayları arkasından getirmiştir. İnanç tarihi kolay bir tarih değildir, her zaman acılar yaşanmıştır. Hepimizin inandığı Hz. Muhammed (sav)'den sonrada bazı sıkıntılar yaşanmıştır. Bizler bu sıkıntıları bugünkü gözle bakıp iyi değerlendirmeli ve dersler çıkarmalıyız ve aldığımız derslerle beraber geleceğe emin adımlarla yürümeliyiz.? dedi.

Merzifon Kaymakamı Mehmet Fatih Geyim ise Muharrem ayının en önemli özelliğinin yüzyıllardır herkesin içinde bir acı olarak yaşayan Kerbela olayının yaşanması olduğunu dile getirdi. Geyim, ?Hz. Hüseyin ve beraberindekilerin davasını anlamanın Kerbela matemini yaşamak kadar önemli olduğunu kaydetti. Geyim, ?Onun anlayışı her zaman yaşayacak ve ona olan muhabbet insanlarımızın gönlünde, bir sonraki nesle aktarılarak devam edecek.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber