Anayasa değişiklik teflifi yarın ele alınacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2005 22:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Anayasa Komisyonu AK Parti tarafından verilen ve yeni bütçe kapsamının düzenlendiği, AB standartlarında bir mali yönetim ve kontrol sisteminin getirildiği 6 maddelik yasa değişiklik teklifi Anayasa komisyonuna geliyor.

Anayasa Komisyonu yarın AK Parti tarafından 220 milletvekilinin imzasıyla verilen ve anayasada 6 maddenin değiştirilmesini öngören yasa teklifini yarın saat 10.00'dan itibaren ele alacak. Teklif, anayasanın yükseköğretim kurumlarını düzenleyen 130, Sayıştay'ı düzenleyen 160, bütçenin hazırlanması ve uygulanması başlıklı 161, bütçenin görüşülmesi başlıklı 162 ve bütçelerde değişiklik yapılabilme esasları başlıklı 163. maddesinde değişiklik içeriyor. Değişiklikle, yükseköğretim kurumlarını düzenleyen 130. maddede geçen "Genel ve katma bütçeler" yerine "Merkezi yönetim bütçesi" ibaresi, "Sayıştay" başlıklı 160. maddede "Genel ve katma bütçeli dairelerin" ibaresi, "Kanunla belirlenen genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin" şeklinde değiştiriliyor.

Anayasanın, "Bütçenin Hazırlanması ve Uygulanması" başlıklı 161. maddesinin 2. fıkrasında "Mali yılı başlangıcıyla genel ve katma bütçelerin nasıl hazırlanacağı ve uygulanacağı kanunla belirlenir" ibaresi, "Mali yıl başlangıcıyla merkezi yönetim bütçesinin hazırlanması, uygulanması ve kontrolü kanunla düzenlenir" şeklinde değiştiriliyor. Bütçenin görüşülmesini düzenleyen 162. maddede yer alan "Genel ve katma bütçe tasarıları" ifadesi yerine, "Merkezi yönetim bütçe tasarısı" konuluyor. Aynı maddedeki, "TBMM üyeleri bütçe kanunu tasarılarının TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi sırasında gider artırıcı ve gelir azaltıcı önerilerde bulunamazlar" hükmü, "TBMM üyeleri, Genel Kurul'da kamu idare bütçeleri hakkında düşüncelerini, her bütçenin tümü üzerindeki görüşmeler sırasında açıklarlar. Kamu idare bütçelerinin gelir ve gider toplamlarıyla bunlara ilişkin değişiklik önergeleri, üzerinde ayrıca görüşme yapılmaksızın okunur ve oylanır" şekline getiriliyor.

Yine anayasanın "Bütçelerde değişiklik yapabilme esasları"nı düzenleyen 163. maddesinde de "Genel ve katma bütçelerle" ifadesi değiştirilirken yerine "Merkezi yönetim bütçesi" getiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber