Karsız Palandöken, geçen seneyi mumla arıyor

Türkiye'nin ve dünyanın sayılı kayak merkezlerinden biri olan Erzurum Palandöken, bu yıl kayak sezonunu henüz açamadı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Aralık 2012 22:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı yapay karlandırma sistemleri de çalıştırılamıyor.

Karın ve soğuğun başkenti olarak ifade edilen Erzurum'da hava sıcaklığının normalin üzerinde seyretmesi halkı memnun ediyor. Ancak bu durumdan memnun olmayanlar da var. Kentin önemli ekonomik gelir kaynaklarından olan Palandöken Kayak Merkezi'nde turizmciler kar yağışını ve havaların soğumasını dört gözle bekliyor.

Türkiye'de kayak sezonunu en erken açıp en geç kapatan merkez olan Palandöken, yılda 150 günden fazla kayak yapma imkânı sunuyor. Teknik donanımla dünya ile yarışır bir konumda olan kayak merkezinde, suni karlandırma sistemleri, gece kayak imkânı sağlanabiliyor. Ancak havaların sıcak olması suni karlandırma sistemlerinin devreye sokulmasını engelliyor. Uzmanlar, yapay kar üretilebilmesi için en yüksek hava sıcaklığının sıfırın altında 2 derece olması gerektiğini belirtiyor.

Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk, Palandöken'de dünyanın en uzun ve dik kayak pistlerinin bulunduğunu ifade etti. Palandöken'de toplam uzunluğu 28 kilometre olan 7 kolay, 8 orta, 2 adet profesyonel ve 4 doğal pist, slalom ve büyük slalom yarışmaları için Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından tescillenen Ejder ve Kapıkaya pistleri mevcut. Alp disiplini ve snowboard için uygun pistler sunan kayak merkezi, yamaç paraşütü, dağcılık, snowtube, paintball gibi farklı turizm çeşitleri için alternatif oluşturuyor. Pistlerde 10 telesiyej, 1 teleski, 2 baby lift, 1 gondol lift hizmet veriyor.3 bin kişilik konaklama tesisi bulunan Palandöken'deki pistlerde aynı anda 30 bin kişiye kayak yapma olanağı sunuluyor.

Palandöken, uçak seferleri ile İstanbul'a 2 buçuk, Ankara'ya ise sadece 1 buçuk saat uzaklıkta yer alıyor. Şehir merkezinden Palandöken'e 10 dakikada çıkılabiliyor. Kayak merkezinde, 5 yıldızlı 2, 4 yıldızlı 1, 3 yıldızlı 1, 2 yıldızlı 1 otel bulunuyor.

2011-2012'de kayak sezonun erken açılması hem turistin hem de turizmcinin yüzünü güldürmüştü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber