CHP Vekil: Zekeriya Şengöz terör örgütü üyesi değildir

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Aralık 2012 12:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, kamuoyunda Malatyalılar Grubu Davası olarak bilinen davanın iki hükümlüsü Zekeriya (Zeki) Şengöz ve Fahri Memur'un hukuksuz biçimde yargılanarak hüküm giydiğine inandığını belirterek ?Bu insanların haksızlığa uğradığına kalben inanıyorum. Adaletin tecelli etmesi için mutlaka haklarının, hukuklarının iade edilmesi gerekiyor. Çünkü bu insanların terör örgütü üyesi olmadığını herkes biliyor? dedi.

Partisinin Manisa Milletvekili Özgür Özel ve Muğla Milletvekili Nurettin Demir ile birlikte yaklaşık 50 cezaevini ziyaret ettikten sonra tutuklu ve mahkûmların sorunlarının yanısıra cezaevlerinin durumu ile ilgili rapor hazırlayarak Türkiye gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, bu kapsamda kamuoyunda Malatyalılar Grubu Davası olarak bilinen davanın hükümlüleri Zekeriya Şengöz ve Fahri Memur'u Malatya E Tipi Cezaevi'nde ziyaret ederek konuştu, sorunlarını dinledi ve yargılama sürecinde yaşandığı belirtilen hukuksuzluklar konusunda fikir alış-verişinde bulundu.

Malatyahaber.com sitesi, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile bu konuları görüştü.

-Veli Bey cezaevlerinin durumu ve tutuklu ve hükümlülerin yaşadığı sorunlara yönelik yoğun çalışma sürecinizin nasıl başladığını ve ne tür sonuçlara ulaştığınızı konuşacağız ama, öncelikle Malatya kamuoyunu yakından ilgilendiren bir ziyaretle başlamak istiyoruz. Siz kamuoyunda Malatyalılar Grubu Davası olarak bilinen davanın hükümlüleri Zekeriya Şengöz ve Fahri Memur'u da cezaevinde ziyaret ettiniz. Neler konuştunuz, İslamcı politik duruş ve mücadelesi ile tanınan bu isimler bir CHP milletvekili olarak sizin görüşme talebinize nasıl yaklaştılar, moralleri nasıldı?

- Hemen vurgulayayım ki, milletvekili arkadaşlarım Özgür Özel ve Nurettin Demir ile cezaevleri konusundaki çalışmamızı gerçekleştirirken asla din, dil, mezhep, politik görüş, cinsiyet ayrımı yapmaksızın, hiçbir tutuklu ya da hükümlüyü ötekileştirmeden ziyaret ettik ve dertlerini dinledik. Eşit duyarlılıkla da hemen hepsinin sorunlarını hem kamuoyunun gündemine taşıdık, hem de çözüm üretmesi gereken makamlara ilettik.

Zekeriya Şengöz ve Fahri Memur ziyaretine gelince: Bu ziyareti Malatya E Tipi Cezaevi'nde tek başına yaptım. Zekeriya Bey ve Fahri Bey'le, her ikisi ile de görüştüm. Tabii beni doğrudan tanımıyorlar. Medyadan biliyorlar. Ama güzel ve faydalı bir görüşme oldu. Doğal olarak şaşırdılar, ama bir o kadar da mutlu oldular ziyaretten dolayı. Teşekkür ettiler. Ben de bu ülkede mağdur ve haksızlığa, adaletsizliğe kurban olduğunu düşünen herkesin yanında olduğumuzu söyledim. CHP'nin mağdurun kimliğini, siyasal duruşunu gözetmeksizin haksızlıkla, hukuksuzlukla, adaletsizlikle mücadele ettiğini vurguladım. Moralleri oldukça iyiydi, çok iyi gördüm her ikisini de. Ancak yıllardır cezaevinde olmanın yarattığı yansımalar da vardı elbette.

-Neler konuştunuz, sizinle neler paylaştı Zekeriya Şengöz ve Fahri Memur?

-Herşeyden önce cezaevindeki yaşama şartlarını konuştuk. Bu konuda bazı sorunları olmakla birlikte çok fazla şikâyetleri yoktu. Dava süreçlerini konuştuk. Adil olmayan bir yargılama sonucunda haksız biçimde mahkûm edildiklerini söylediler. Yıllardır suçsuz bir şekilde cezaevinde yattıklarını, siyasi bir yargılama yapılarak mahkum edildiklerini ifade ettiler.

-Sizin izlenim ve düşünceniz nedir? İçeriğe baktığınızda nihai tahlilde siyasi bir dava olan Malatyalılar Grubu Davası'nda Zekeriya Şengöz ve Fahri Memur'un bu kadar ağır ceza ile cezalandırılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Her dönemin bir hukuku var ve birilerini eziyor. 28 Şubat yaşandı bu ülkede. Birilerine haksızlık yapıldı mı diye sorarsanız, evet, bence yapıldı. Birçok insanı haksız yere içeri attılar. Bence Malatyalılar Grubu davasında hüküm giyenler de öyle. Onların haksızlığa uğradığına, haksız yere yattığına kalben inanıyorum.

-Zekeriya Şengöz ve Fahri Memur için ?Bu insanlara haksızlık yapıldığına kalben inanıyorum' diyorsunuz. Peki, bundan sonra ne yapılmalı haksızlığın kısmen de olsa giderilmesi, hukuksuzluğun devam ettirilmemesi için?

-Ben hukukçu değilim, bu nedenle bu insanlar hakkında yeni bir hukuki süreç başlatılabilir mi bilmiyorum. Ama mutlaka bu insanlara haklarının verilmesi, hukuklarının iade edilmesi gerekiyor. Çünkü bu insanların terör örgütü üyesi olmadığını herkes biliyor. Ama o dönemde bir hukuksuzluk vardı onları ezdi, şimdi bu dönemin, AKP'nin hukuksuzluğu başka insanları eziyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber