Müsteşar Dinçer bir daha üniversitelerde görev alamayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ekim 2005 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Genel Kurulu, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in intihal suçu işlediğine karar vererek, akademik unvanlarını geri aldı. YÖK Genel Kurulu, bugün yaptığı toplantıda Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in durumunu ele aldı.

YÖK, Yüksek Disiplin Kurulu sıfatıyla yaptığı toplantıda, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer hakkında 'İşletme Yönetimi' isimli kitabında intihal yaptığı gerekçesiyle, 'üniversite öğretim mesleğinden çıkarma cezası' verdi.

Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in avukatı Abdurrahman Öz ise, YÖK'ün kararıyla ilgili olarak hukuki haklarını kullanacaklarını söyledi. Aynı ceza, Dinçer'in söz konusu kitabı birlikte yazdığı Yrd. Doç. Dr. Yahya Fidan'a da verilirken, YÖK'ten bir yetkili, Dinçer ve Fidan'ın akademik unvanlarının alınmasının sözkonusu olmadığını açıkladı.

Yetkili, 'Üniversite Öğretim mesleğinden çıkarma cezasının' akademik unvanları da geri almayı gerektirmediğini belirtti.Yetkili, ''konuya ilişkin Danıştay'a açılan bir dava sonucunda unvanların geri alınmasının hukuka uygun olmayacağına karar verilmişti. YÖK'ün Dinçer ve Fidan ile ilgili aldığı karar sadece adı geçenlerin bir daha üniversitelerde görev almaması sonucunu doğurmaktadır" dedi.

Konuyla ilgili yönetmelik değişikliği yapıldığını ancak, şu anda kullanılan mevzuatlarda bu konuda yapılan yönetmelik değişikliğinin güncellenmediğini söyleyen yetkili, "akademik unvanların alınacağı ile ilgili haberler bundan kaynaklanıyor ve yanlış yapılıyor. Akademik unvanların alınması söz konusu değil. Ceza, sadece üniversite öğretim mesleğinden çıkarma cezasıdır" dedi.

Kurul bugünkü toplantıda, Dinçer adına avukatı Abdurrahman Öz'ü dinlemişti. Öz, sözlü savunmada intihal suçlamasının dayanaksız olduğunu söylemiş, "soruşturmanın dayanağını oluşturan yasa ve yönetmelikler anayasaya aykırı " demişti.

Avukat Öz, "müvekkilim intihal suçunu işlememiştir. Konunun uzmanı akademisyenlerden oluşan bir heyete bilirkişi incelemesi yaptırılmasını talep ediyoruz" diye konuşmuştu.

Dinçer intihalle suçlandı

YÖK'ün geçtiğimiz nisan ayından bu yana incelediği ve intihal soruşturmasına konu olan kitap, Ömer Dinçer'in 'İşletme Yönetimine Giriş' adlı kitabıydı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Senatosu, geçtiğimiz nisan ayındaki toplantısında Ömer Dinçer'in intihal yaptığı sonucuna varmıştı.

Üniversite Senatosu, Dinçer ve Fidan'ın Marmara Üniversitesi'nde öğretim üyesi iken 1996 yılında yayımladığı 'İşletme Yönetimi' adlı kitapta, Prof. Dr. Tamer Koçel'in 'İşletme Yöneticiliği' başlığını taşıyan kitabından yayın etiğine uymayan şekilde birçok 'aşırma' yaptığını tespit ettiklerini açıklamıştı.

Senato açıklamasında etik ihlalinin sabit olduğu, ancak zamanaşımına uğradığını belirtmişti.

Üniversite komisyonları da, Prof. Dr. Ömer Dinçer ile Yrd. Doç. Dr. Yahya Fidan'ın ortak yazdığı 'İşletme Yönetimi ' kitabında intihal olduğu kararına varmış ve dosyayı YÖK'e göndermişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber