Motorlu Taşıtlar Vergisi'ndeki iptal kararının gerekçesi...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ekim 2005 15:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun bazı maddelerinin iptali için yapılan başvuruda, yürürlüğün durdurulması isteminin reddine ilişkin gerekçeli kararını açıkladı.

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli kararda, taşıtların gerçek değerinin tespitinin, getirilen yasal ölçünün mali gücü yansıtması, adaletli ve dengeli olması bakımından önem taşıdığı, ancak motorlu taşıtlar vergisinde olduğu gibi kimi durumlarda, gerçek değeri saptamanın çok zor veya olanaksız olduğu kaydedildi. Kararda, bunun verginin toplanmasında aksamalara yol açması, ekonomik olmaması gibi nedenlerle, yasa koyucunun farklı özellikleri esas alarak gerçek değere en yakın değerin bulunabilmesi için vergilendirmenin, anayasal ilkelere bağlı kalmak koşuluyla değişik ölçüler öngörebileceği belirtildi.

Düzenlenen tarifelerde, motor silindir hacmi, taşıt cinsi, oturma yeri, azami toplam ağırlık, motor gücü, azami kalkış ağırlığı ve yaş gibi teknik nitelikteki vergileme ölçülerinin esas alındığı, ancak aynı özellikteki araçlara sahip yükümlüler arasında ayırım ve ayrıcalık yapılmadığı ifade edildi.

YETKİNİN DEVRİ

Başvuruda öne sürülen, iptali istenen hükümlerin yasama yetkisinin devredilemezliği ilkesine aykırı olduğu savını da değerlendiren Yüksek Mahkeme, anayasal ilkelere uyulmak ve yasal çerçevesi çizilmek koşuluyla uygulamaya ilişkin konularda, açıklayıcı ve tamamlayıcı nitelikte düzenleyici işlem yapma hususunda yürütme organının yetkilendirilebileceğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber