2B arazileri için 390 bin 651 başvuru yapıldı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Aralık 2012 17:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Gürkut Acar, 2B arazileri ile ilgili başvuruları ve rayiç bedellerini TBMM'ye taşıdı. Acar'ın soru önergesine yanıt veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hak sahibi olarak görünen yaklaşık 450 bin kullanıcıdan 390 bin 651'inin başvuru yaptığını bildirdi.

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar'ın 2B arazileri ile ilgili soru önergesini yanıtlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, söz konusu arazilerle ilgili başvuru süresinin 3 ay daha uzatıldığını belirtti. Güncelleme listeleri, kadastro tutanakları ve mahkeme kararlarına göre oluşturulan tapu kütüklerinin beyanlar hanesine göre yaklaşık 450 bin kullanıcının bulunduğunu bildiren Bakan Eroğlu, bu kullanıcılardan yüzde 86'sının başvuru yaptığını kaydetti. Eroğlu, ?Bu nitelikte yaklaşık 450 bin kullanıcı mevcut olup, 30 Ekim 2012 tarihi itibariyle başvuru sayısı 390 bin 651, oranı ise yüzde 86'dır? dedi.

Başvuru yapanlardan ne kadar tahsilat yapıldığı konusunda bilgi vermeyen Eroğlu, rayiç bedellerin de kontrol edildiğini kaydetti. Bakan Eroğlu, ?2B taşınmazlarının rayiç bedellerinin tespiti, diğer Hazine taşınmazları gibi Devlet İhale Kanunu ve 4706 sayılı Kanun'a göre belirlenmektedir. Bu taşınmazlarda kullanıcı veya muhdesat sahibi olabilmesi için belirlenen rayiç bedellere itiraz ve dava etmemesi gerektiğinden vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için mahalline kadar gidilerek, bedellerin emsallerine göre farklılık arz edip etmediğine ilişkin çeşitli açılardan kontrol ve test çalışmaları yapılmaktadır? dedi.

600 MİLYON BAŞVURU BEDELİ

Bakan Eroğlu'nun yanıtı değerlendiren Acar, ?Sayın Bakan hangi ilden ne kadar başvuru olduğu, başvurulardan ne kadar tahsilat yapıldığı, kaç kişi ile satış sözleşmesinin yapıldığı gibi soruları yanıtsız bırakmıştır. Mücavir alanlarda 2 bin, mücavir alan dışında bin lira başvuru bedeli alındığına göre, yalnızca başvurulardan 500-600 milyon TL alınmıştır. Rayiç bedeller konusunda da ciddi farklılıklar vardır. Özellikle Antalya'da çok yüksek bedeller söz konusudur. Köylünün, üreticinin bu bedelleri ödemesi mümkün değildir. Anayasa'ya aykırı şekilde idarenin belirlediği rayiç bedellere itiraz da yasaklandığı için vatandaşlar mağdur edilmektedir. Yanlış ekonomi politikasının bedeli vatandaşa ödetilmektedir. Vatandaşların 30- 40 yıldan beri kullandığı, babadan atadan kalma arazileri ellerinden alınacak? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber