İşkenceci polise avukatlık izni yok

Haber Giriş : 23 Ekim 2005 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"İşkence" suçundan mahkum olan Hukuk Fakültesi mezunu polisin emekli olduktan sonra avukatlık yapmasına izin verilmedi. İstanbul Barosu ile Türkiye Barolar Birliği'ni ters düşüren karar Danıştay'dan çıktı

Ankara- İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Müdür Yardımcısı Muzaffer Candan, 1999 yılında, bir çete soruşturması sırasında sanık Ali Ulus'a işkence yaptığı iddiasıyla 10 ay hapis cezasına mahkum edildi. Mahkeme, Candan'ın cezasını 5 yıllığına erteledi.

Candan, Polis Akademisi'nde okurken girdiği Ankara Hukuk Fakültesi'ni 1989'da bitirmiş, 14 yıl "hukuk mezunu" polis olarak görev yapmıştı. 2003 yılında, Florya Polis Öğretmen Emniyet Müdürü iken emekliye ayrıldı.

Avukatlık yapabilmek için stajını tamamlayan Candan, İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak işkence suçundan aldığı cezanın adli sicilinden silinmesini istedi. Mahkeme talebi kabul etti, İstanbul Barosu da Candan'ın başvurusunu kabul etti. Baro, Candan'ın evraklarını onay için Türkiye Barolar Birliği'ne (TBB) gönderdi. Ancak TBB'den onay çıkmadı. TBB kararında Candan'ın işkence suçu hatırlatılarak "insan haklarını savunmak ve korumakla görevli bir kurumun, insanlığa karşı suç olarak nitelenen bir eylemden mahkum olan bir kişiyi avukat olarak bünyesine kabul edemez" dendi. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü de TBB'nin bu kararını onadı.

İdare mahkemesi karşı
Candan'ın itirazı üzerine, Ankara 1. İdare Mahkemesi cezanın adli sicilden silindiği gerekçesiyle iki kararı da iptal etti. Ve Candan avukatlık yapmaya başladı.

Danıştay 8. Dairesi ise temyiz kararında "İşkenceden mahkum olan davacının bu fiilinin hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumakla görevli avukatlık mesleğinin ilke ve amaçlarıyla bağdaşmayacağı açıktır" denildi. Mahkumiyetin adli sicilden silinmesinin de bu sonucu değiştirmeyeceği vurgulandı. Candan "karar düzeltme" başvurusundan sonuç alamazsa bürosunu kapatmak zorunda kalacak.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber