Emekli subaya orduya hakaretten suç duyurusu

Haber Giriş : 23 Ekim 2005 22:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin aşağılandığı iddiasıyla emekli tankçı yüzbaşı Murat Pabuç hakkında suç duyurusunda bulundu.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ni tahkir ve tezyif etmek suçlamasıyla daha önce açılmış bir davada yargılanması süren Murat Pabuç hakkında, anılarını kaleme aldığı "Boyalı Bank Nöbetini Terk Etmek" kitabında, orduyu aşağıladığı iddiasıyla soruşturma açıldı.

Genelkurmay Başkanı adına Adli Müşavir Hakim Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu imzasıyla Adalet Bakanlığı'na gönderilen 13 Ekim tarihli gizli yazıda, Murat Pabuç imzalı "Boyalı Bank Nöbetini Terk Etmek" adlı kitapta Türk Ceza Yasası'nın 301'inci maddesinde yazılı "TSK'yı alenen aşağılamak" suçunun işlendiği belirtildi. Suç duyurusunda, kitap hakkındaki soruşturmanın Pabuç hakkında daha önce açılmış davayla birlikte değerlendirilmesi istendi.
Genelkurmay'ın suç duyurusu üzerine soruşturmaya başlayan Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı, kitapta suç unsuru olup olmadığının saptanması için Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Ayşe Nuhoğlu'nu bilirkişi olarak atadı. Bilirkişi raporunun hazırlanması için 27 Ekim tarihine kadar süre verilirken, Murat Pabuç'un da ifadesi alındı.

Emekli Tankçı Yüzbaşı Murat Pabuç, 21 yıl süren askerlik hayatına ilişkin anılarını kitaplaştırdığını, hakaret ve aşağılama kastının olmadığını belirterek, "Görevdeyken başımdan geçen olayları, yolsuzlukları ve bunlarla ilgili yaptığım suç duyurularını yazdım. Yaşanmış gerçek olaylardır, hepsi belgelidir" diye ifade verdi.

BU İKİNCİ DAVASI

Murat Pabuç, Genelkurmay Başkanlığı'nın suç duyurusu üzerine, aylık "SOL" dergisinin Şubat 2005 tarihli 223'üncü sayısında çıkan "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Toplumsal Rolündeki Değişim" ve "NATO'cular İşlerini Sağlama Alıyorlar" başlıklı yazılarında devletin askeri kuvvetlerini tahkir ve tezyif ettiği iddiasıyla Kadıköy 2'inci Asliye Ceza mahkemesinde yargılanıyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber