Bildirimi yapmayan kamu kurumu, ama cezasını memur çekecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Aralık 2012 00:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TORBA YASADAKİ GEÇİCİ 47. MADDEYE DİKKAT!!!

Sosyal güvenlik sorunlarını çözmek amacıyla on maddelik bir yasa tasarısı hazırlandı ve geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisine sunuldu, bildiğiniz gibi.

Bu Yasa tasarısında yer alan maddelerden biri de 5510 sayılı Kanuna ilave edilecek olan geçici 47. madde.

Emekli olduktan sonra kamuya ait işyerlerinde emekli aylıkları kesilerek çalışması gerekirken, üç yıl boyunca beş yıl boyunca kesilmeden çalışan, ancak daha sonra yersiz ödenen aylıkları faizi ile birlikte geri ödemek durumunda kalan sigortalıların mağduriyetinin önüne geçilmesi amaçlanmış bu madde ile.

Maddenin gerekçesinde aynen şöyle yazıyor:

"Emekli veya yaşlılık aylığı alanların kamuya ait işyerlerinde çalışmaya başlamaları durumunda ödenmekte olan aylıkları 5335 sayılı Kanuna göre kesilmektedir. Bu kapsamda çalıştıranların aylıklarının kesilmesine ilişkin bildirim yükümlülüğü kamu kurum ve kuruluşlarına aittir. Ancak bildirimlerin zamanında yapılmaması ve çalışılan kurumun anılan Kanun kapsamına girip girmediği konusundaki tereddütler nedeniyle emekliler açısından mağduriyetler yaşanmaktadır. Bu kapsamda ödenmiş olan yersiz aylıkların 6111 sayılı Kanuna göre yapılandırılması amaçlanmıştır."

Gördüğünüz gibi madde gerekçesinde, emekli olduktan sonra kamuya ait işyerlerinde çalışmaya başlayan kişilerin emekli aylıklarının kesilmesi için SGK'ya bildirimi kamu kurum veya kuruluşunun yapacağı belirtilmiş.

Madem öyle, madem işe alınan emekli işçinin aylığının kesilmesi yönündeki bildirimi SGK'ya kamu kurumunun yapması gerekiyordu, kamu kurumunun yapmadığı bildirim nedeniyle yersiz ödenen aylıkların faizi, niye emekliden alınıyor?

Öyle ya, bildirimi yapması gereken kamu kurumu ise eğer, yersiz ödenen aylığın faizini de gitsinler bildirimi yapmayan kamu kurumundan alsınlar o zaman.

Ama maalesef öyle yapılmıyor ve yersiz ödenen aylıklar da, faizi de emekliden alınıyor SGK tarafından.

Yazının devamı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber