İlk taşınabilir okul

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Ekim 2005 21:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan Taşınabilir Okul Uygulaması'nın Lalahan'daki ilk örneğini eğitime açtı. Başbakan Erdoğan, çelik konstrüksiyonlu taşınabilir okul sisteminin Pakistan'a da ihraç edilebileceğini bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Taşınabilir Okul Uygulaması'nın ilk örneği Elmadağ'ın Lalahan beldesinde tanıtıldı. Çelik konstrüksiyonlu sistemle yapılan Karşıyaka İlköğretim Okulu'nun açılış törenine Başbakan Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ da katıldı. Başbakan Erdoğan, tören alanına gelişinde töreni izlemek için toplanan Lalahanlılar'ın yanına giderek vatandaşlarla sohbet etti. Erdoğan, kendisine çiçek veren öğrencileri öptü.
Törende konuşan Başbakan Erdoğan, başlangıcıyla bitişi arasında 21 gün olan Karşıyaka İlköğretim Okulu'nun bu kadar kısa sürede bitirilmesinin ve modüler bir sistemle böyle bir uygulamanın ilk defa yapılıyor olmasının kendileri için anlamlı olduğunu ifade etti. Bu sistemi ülke genelinde yaygınlaştıracaklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, eğitim-öğretim alanındaki açığı bu şekilde kapama gayreti içinde olacaklarını belirtti. Erdoğan, "Bu sistemi gelip gördükten sonra Pakistan'a da ihraç etmek istiyoruz. Deprem bölgesinde okullarını kaybeden öğrencilerin ihtiyacını gidermek istiyoruz. Bu sisteme onların da şiddetle ihtiyacı var. Türkiye'nin oraya bırakacağı hatıra olacak" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından 8 derslikli Karşıyaka İlköğretim Okulu'nun açılış kurdelesini kesti. Daha sonra okulda incelemelerde bulunan Erdoğan, dersliklere girerek öğrencilerle sohbet etti. Öğrencilere isteklerini soran Erdoğan, bir öğrencinin, 'Spor salonu istiyoruz' talebi üzerine, Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine aynı sistemle bir spor salonu yapılması talimatı verdi. Bakanlık yetkilileri de spor salonunun 15 gün içerisinde bitirileceğini açıkladı. Başbakan Erdoğan, bakanlık yetkililerinden okulun depreme dayanıklılığı ve ısınma sistemi hakkında da bilgi aldı. Taşınabilir okulun, depreme 1. derecede dayanıklı olduğu ve 9 şiddetindeki depreme kadar dayanabileceği bildirildi. Öğrencilere altın kaplamalı kitap ayraçı dağıtan Erdoğan, kitap ayraçının öğrencilere yetmemesi üzerine, alamayan öğrencilere gönderileceği sözünü verdi. Erdoğan, öğrenci ve öğretmenlerle hatıra fotoğrafı da çektirdi.

Başbakan Erdoğan, Karşıyaka İlköğretim Okulu'ndan çıkarken Milli Eğitim Bakanı Çelik'in akrabası olduğunu söyleyen yaşlı bir adamla öpüştü ve bir süre sohbet etti. Bu sırada 25 yıldır Suudi Arabistan'da yaşadığını ve Medine'deki Hicaz Demiryollarının onarımını aslına uygun olarak yapılması için üstlendiğini belirten Harun Asil isimli vatandaş, Türkiye'nin Suudi Arabistan Büyükelçiliği'nin kendisine onarımın maliyetini üstleneceğini söz verdiği halde ödeme yapmadığını belirtti. "Bir yıldır size ulaşamıyorum" diyen Asil, işçilere ödeme yapamadığını kaydetti. Başbakan Erdoğan ise Asil'e herhangi bir yazılı sözleşmesi bulunup bulunmadığını sordu. Asil'in yazılı bir belgeye sahip olmadığını açıklaması üzerine Erdoğan, vatandaşın yanından ayrıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan Taşınabilir Okul Uygulaması'nın deneme niteliğindeki ilk örneği olan Karşıyaka İlköğretim Okulu 350 milyar liraya maloldu. Çelik konstrüksiyonlu sistemle yapılan okulda 8 derslik bulunuyor. Prefabrik Okul olarak da nitelenen Taşınabilir Okul sayısının 200'ü bulması hedefleniyor. Okulllar, 3, 5 ve 8 derslikli olarak yapılacak. Özellikle Anadolu'daki köylerle yapılacak 3 ve 5 derslikli okulların arkasına öğretmenler için birer lojman yapılacak. Montajı 24 saatte tamamlanabilen okulların yalıtımının betonarmeden daha iyi olduğu bildirildi. İmar planı olmayan yerlere de 'geçici bina' statüsüyle yapılabilecek okullara daha sonra imar planı alınabilecek ve böylece yasa çiğnenmemiş olacak. Taşınabilir okullar depreme ve her türlü afete karşı dayanıklı. Nüfusu azalan ve okula gidecek öğrencinin kalmadığı köylerde bulunan taşınabilir okullar gerektiğinde başka bir yere taşınabilecek. Okulların maliyeti ise betonarme okullara göre yüzde 30 daha ucuz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber