Halikarnas Mozolesi için Türk avukatlar AİHM'ye gidiyor

Avukat Remzi Kazmaz, Halikarnas Mozolesi'nin parçası olan eserlerin İngiltere'nin dünyaca ünlü müzesi British Museum tarafından Türkiye'ye iade edilmesi için 30 avukatın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracağını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2012 15:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kazmaz, Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği'nde(RİGADER) yaptığı açıklamada Türkiye'nin yurtdışındaki tarihi hazinelerinin ülkeye iade edilmesi adına çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ederek, "M.Ö. 350 yılında Yunan heykeltıraşların, Karya Kralı Mausolos'un 40 metrelik anıt mezarını süslemek üzere yaptığı, aralarında muhteşem bir at heykelinin başı da bulunan eserler, 19'uncu yüzyıl ortasında Türkiye'den götürülüp İngiltere'nin dünyaca ünlü müzesi British Museum'a konmuştu. Ancak artık bu eserlerin yaratıldıkları yere, yani Türkiye'ye dönme zamanı geldi." dedi.

HALİKARNAS MOZOLESİ'nin British Museum'da özgür değil, tutuklu olduğunu savunan Kazmaz, şöyle devam etti: "Öylesine çok tarihi varlıklarımız var ki bunlara bir türlü sahip çıkamadık. Osmanlı devleti döneminde bu eserler farklı ülkelere gitmiştir. Biz İngiltere British Museum'a tarihi varlıkları korudukları için teşekkür ediyoruz ama o eserler bu topraklara aittir. 30 avukat arkadaşımızla bir araya geldik. Bu mozoleyi anlatan bir belgesel yaptık. Mustafa Reşit Paşa tarafından bir fermanla verildiği söylenen bu tarihi eserin delilini istiyoruz. Müze yetkilileri ?bizde böyle bir belge var' diyor. Aynı yetkililer yine 'böyle bir belge olmasa bile biz bu eserleri koruyoruz.' diyor. Biz eserlerimizi istiyoruz. İngiltere, ait olduğu topraklara bu eseri vermelidir. Eğer vermezse 30 avukat arkadaşımızla AİHM'ye bu konuyla alakalı dava açmayı düşünüyoruz. Eserlerin iadesi adına118 bin adet imza topladık ve gerekli yetkililere teslim ettik. Bu eseri bize versin ki Antik Halikarnas eski haline gelsin. Böylesine tarihi zenginlikler içinde geçmişimize sahip çıkamadık ama bugünden sonra çıkacağız. Bizim tarihimiz Britih Museum'da özgür değil, tutukludur."

HALİKARNAS MOZOLESİ

Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi Artemisia tarafından Halikarnassos'da yaptırılmış. Dünyanın yedi harikasından biri sayılan, kolonlarıyla Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısıyla da Mısır mimarisini birleştiren, oldukça büyük boyutlarda bir mezar. Bu öneminden dolayı kendinden sonra gelen, aynı stildeki tüm yapılara mozole adı verilmiş.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber